Najnovije

ZAHAROVA: Sporazum Grčke i Makedonije nije u interesu bezbednosti na Balkanu

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da sporazum između Grčke i Makedonije o imenu nije u interesu bezbednosti na Balkanu.

Zaharova (Foto: RIA)

- Rusija je uvek bila za uzajamno prihvatljiv sporazum o državnom imenu između Grčke i Makedonije bez spoljnog pritiska ili nametanja veštačkih rokova, koji bi odražavao volju naroda obe zemlje i bio zasnovan na širokom konsenzusu i ustavnom pravu. To se nije dogodilo - rekla je ona.

Taj sporazum, smatra, doveo je do duboke podele u oba društva, i u Grčkoj i Makedoniji, prenosi Tass.

- Očigledno to je daleko od interesa uspostavljanja mira i bezbednosti na Balkanu i služi samo kao instrument prijema Makedonije u NATO na brži način - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Moskva ne razume izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva da su "neki biznismeni naklonjeni Rusiji navodno finansirali antivladine proteste u Makedoniji povodom tog sporazuma".

- To je još jedna neosnovana optužba protiv Moskve. Izgleda da je sve ovo neophodno iz jednog cilja - povećanja antiruske histerije. Oni ponovo ne pružaju činjenice kao dokaz za te reči i ništa neće biti dokazano, jer bi u protivnom to već bio slučaj - rekla je Zaharova.

Ona je takođe optužila zapadne zemlje za "očigledno mešanje u makedonske unutrašnje stvari".

- Umesto da poštuje makedonske i međunarone zakone, koalicija koja je na vlasti u Skoplju igra na antirusku kartu kao i obično, kao metod interne političke borbe i nažalost izaziva strah kod svojih ljudi - zaključila je ona.

Lideri Bošnjaka iz Raške oblasti priznali Kosovo! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zaharova: Mej da okonča intrige i igre sa hemijskim agensima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA