Najnovije

RODITELJI, OPREZ! Najpopularnija dečja igračka štetna je po zdravlje, a u Srbiju se uvozi bez ikakvih provera!

Jedna od omiljenih igračaka mališana, „ljigavac“ ili popularni „slajm“, opasna je po zdravlje dece jer neretko sadrži opasnu hemikaliju bor u nedozvoljenoj količini.

Deca i ljigavci (Foto: Jutjub)

Osim industrijske, i igračka napravljena u domaćoj radinosti po uputstvima koje možete pronaći na Jutjubu nije bezbedna jer sadrži boraks, koji je napravljen od bora.

Kako je pokazala analiza koja je uznemirila mnoge roditelje u Velikoj Britaniji, u osam od 11 uzoraka „ljigavaca“ pronađen je veći nivo bora od dozvoljenog. Ova hemikalija se inače koristi da bi igračka bila lepljiva. Testovi su pokazali da je u jednom od „ljigavaca“ nivo bora bio veći čak četiri puta od dozvoljene količine koju propisuju standardi EU, stoga su nadležni upozorili roditelje da dobro paze gde i šta kupuju deci.

Visoke količine bora kod mališana mogu da izazovu upalu kože i iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, čak i depresiju. Takođe mogu da utiču na plodnost ili oštete plod u stomaku majke, navodi Evropska komisija. U konkretnom slučaju, količina bora u osam uzoraka „ljigavaca“ prelazila je bezbedni limit od 300 mg/kg.

U Srbiju se igračke uvoze bez ikakve kontrole tržišne inspekcije i Ministarstva zdravlja, a do sada niko nije radio istraživanje o tome šta se trenutno nalazi na policama prodavnica igračaka.

Istraživanja o štetnosti bora su obavljena na životinjama, a mnoge stvari sa životinja se prenose na ljude, mada to ne mora da bude uvek tako, smatra Dragan Joksović, toksikolog.

- Roditelji bi trebalo da vode računa šta kupuju i treba ih upozoriti da takve igračke odstrane i ne daju ih deci, ali neće deci biti ništa ako se nakratko igraju, recimo mesec dana - smatra dr Joksović.

U Centru za zaštitu potrošača se trude da budu u toku sa istraživanjima u Evropskoj uniji.

- Roditelji treba da obrate pažnju da li na kutiji igračaka stoji oznaka CE, što znači da su prošle kontrolu direktiva Evropske unije. Većina igračaka koje dolaze iz Kine sadrže toksične boje i olovo i mogu da naruše zdravlje deteta - rekla je Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.

Nova studija se suprotstavlja svemu što znamo o mlečnim proizvodima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo kako da sami kod kuće napravite deci ljigavca

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA