Najnovije

MERKEL: EU ne može da se osloni na veliku snagu SAD

Nemački kancelar Angela Merkel upozorila je da se EU više ne može oslanjati na "veliku snagu" Sjedinjenih Država, opisujući zadnje verbalno sporečkanje između transatlantskih saveznika koji se spore oko svega - od odbrane do trgovine.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

"Ne možemo se oslanjati na veliku snagu Sjedinjenih Država", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Sve je to dobro - evropski saveznici Vašingtona - i posebno Nemačka - ukrstili su rogove sa abrazivnim pristupom Donalda Trampa zbog transatlantske odbrane i trgovine.", rekla je Merkelova.

Tokom svoje evropske turneje, američki predsednik osudio je NATO države jer ne troše više na odbranu, optuživši Nemačku da je "zarobljenik" Rusije. Rekao je da on smatra EU "neprijateljem" za "ono što oni rade s nama u trgovini".

NJegov nastup u Briselu tokom samita NATO široko je kritikovan, a Nemci su posebno saopštili nekoliko osuđujućih primedbi.

"Ne možemo više da se potpuno oslanjamo na Belu kuću", rekao je Haiko Mas za nemačke medije o Trampovoj taktici "stisnute šake".

"Da bi zadržali partnerstvo sa SAD-om, moramo ga ponovo prilagoditi. Prva jasna posledica može biti samo da se moramo još više usredsrediti na Evropu. "

Komentari Merkelove su slični onim, još pre više od godinu dana.

"Vremena u kojima smo mogli potpuno da zavisimo od drugih su na zalasku. To sam doživela u poslednjih nekoliko dana ", rekla je ona u maju 2017. godine, nakon što je prisustvovala 43. samitu G7 u Taorminiju na Siciliji.

"Mi evropljani moramo stvarno da sudbinu uzmemo u svoje ruke, naravno u prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama, u prijateljstvu sa Velikom Britanijom, uz dobrosusedske odnose kad god je to moguće, takođe sa Rusijom, i drugim zemljama - ali moramo znati da se moramo boriti za našu budućnost i svoju sudbinu kao evropljani", rekla je Merkelova.

Da li je Putin predložio Trampu referendum o Donbasu, pročitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Donald Tramp i Angela Merkel

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA