Najnovije

Besperspektivnost svojih agresivnih akcija Zapad ne vidi od zaslepljujuće mržnje prema Rusiji i pravoslavlju

Povodom sve očiglednijeg i sveobuhvatnog vojnog, ekonomskog, političkog i medijskog opkoljavanja Rusije od strane SAD, NATO i njihovih satelita.

Georgijevska lenta (Foto: Srpska narodna partija)

Piše: Jovo Vukelić

Dva su aktelna povoda za ovaj tekst: prvi je dramatično upozorenje stiglo 19. jula iz Rusije upućeno SAD, NATO i EU iz razgovora predsednika Vladimira Putina sa ambasadorima svoje zemlje po svetu. Putin je upozorio: “ Ključ stabilnosti u Evropi je u razvoju saradnje i vraćanju poverenja,  a ne u otvaranju novih vojnih baza oko naših granica.  Putin je još upozorio da težnje ratnih lobista sa Zapada da Ukrajinu i Gruziju uvuku u NATO mogu imati opasne posledice: „neka razmisle o posledicama te neodgovorne politike,“ naglasio je Putin i dodao vrlo zabrinjavajuću ocenu: „U SAD postoje moćni i jaki ljudi koji su protiv poboljšanja odnosa, a svoju volju mogu sugerisati milionima. Čak i stvari koje teško može da svari i normalna logika istorije.“

Drugi povod je vrlo indikativan. U isto vreme, 19. jula,  Donald Tramp, predsednik SAD, dao je skoro identičnu izjavu: „Lažni mediji tako silno žele da vide ozbiljnu konfrontaciju sa Rusijom, čak i takvu konfrontaciju koja bi mogla da dovede do rata. Oni toliko snažno i bezobzirno pritiskaju i mrze činjenicu da ću ja, verovatno, imati dobre odnose sa Putinom“.
Zašto se  ne plašiš mene ?

Pad profita tera neobuzdane milijardere na agresivne  postupke, primorava ih da pritiskaju svoje vlade i vlasti da provociraju i započinju ratove. Teraju ih da upotrebljavaju  sve vrste oružja u novim sukobima koje izazivaju. Zato da bi im radile fabrike, vojna industrija, da bi se proizvodilo hiljade artikala počev od prehrambenih do krajnjeg surovog arikla kao što je vojni mrtvački kovčeg –  svega što je potrebno za rat.

Pad profita na Zapadu uzrokuje agresije i ratove

Razlozi ovakvih upozoravajućih i sličnih ocena dva suprostavljena svetska lidera, nisu spinovanje i vešti marketing,  već leže u ozbiljnim problemima sa kojima se susreću najmoćnije zemlje sveta. Razlozi su naravno dublji i mnogo kompleksniji.

Jedan od ključnih razloga je što u zapadnoj imperijalističkoj ekonomiji nema više enormnih, ogromnih profita, zarada iz aktivnosti privrede i trgovine, koje bi, kao ranijih decenija,  pokrivale ogromne troškove državne administracije, zatim nenormalno visoke vojne budžete, ali i besmisleno rasipnički standard glavnih menadžera i vlasnika. Pad profitnih stopa i zarada milijardera i najmoćnijih trustova i mega korporacija, multinacionalnih kompanija i banaka su godinama unazad u stagnaciji ili u padu.

Poznati američki ekonomista Pol Krejg Roberts konstatuje:  „SAD su postale ekonomski invalid. Vašington je podelio američku ekonomiju azijskim zemljama sa jeftinijom radnom snagom. Na tome su zaradili vlasnici kapitala i njihovi menadžeri, ali je većina Amerikanaca izgubila.  Pošto vlasnici kapitala nisu toliko brojni da bi svojim rashodima „hranili” nacionalnu ekonomiju, legendarne američke ekonomije više nema”.

Šta onda preostaje: preostaju ratovi, oružani sukobi, bombardovanja okupacije,pljačke, eksplotacija, kako su to činili vekovima britanci, francuzi, španci, holanđani…i otkako postoje i amerikanci – svi oni egzistirali su , i razvijali se na račun drugih. (To i sami priznaju). Kako više nema takvih bogatih kolonija i te surove potpune eksploatacije velikih regiona i zemalja kakve su bile Kina, Indija, zemlje afričkog kontinenta, ili Latinske Amerike nema ni toliko velikih profita, zarada.

Opsesija Zapada napadom na Rusiju i njenu podelu

Zapadu je u ovoj agoniji koja traje i trajaće preostala  samo usmerenost, fiksacija  na osvajanje i eksploataciju enormno bogatih prostranstva Rusije. Gde ima dovoljno pitke i zdrave vode, svih vrsta uglja, ruda gvožđa, svih vrsta drveta, retkih minerala i ruda, kao i gasa i nafte… Dovoljno zaliha po prognozama, čak za naredna dva veka za ceo svet!

Vekovima isti odnos Zapada prema Rusiji

Zato su svi stari i novi planovi usmereni, fokusirani na pritisak ka Rusiji, na slabljenje te bogate države po svojim strateškim potencijalima i svim strateškim rezervama – države koja Zapadu smeta bila ona carska, komunistička, socijalistička, demokratska ili autoritarna.

Glavni cilj je da Rusiju treba ekonomski slabiti, stvarati nestabilnost, izazazivati nezadovoljstvo građana, podbunjivati narod protiv vlasti i razbijati rusko jedinstvo. Sa konačnim ciljem da se velika (a po mišljenju zapadnih političara, stratega i ideologa Rusija je prevelika, preglomazna)  zemlja podeli na više manjih država. Pod tim uslovima bi mogla da se uspostavi  kontrola tih novih država nastalih raspadom Rusije. One bi brzo postale kolonije, polukolonije.. I mogla bi  tada da se vrši eksploatacija prirodnih bogatstava kojih ima u izobilju…

Zašto je Tramp na samitu NATO u Briselu tražio da se povećaju vojni budžeti svih zemalja-članica NATO? Zato da  bi proradila vojna industrija, silne fabrike u SAD koje su na izdisaju, a egzistiraju samo kad ima vojnih agresija, ratova, oružanih sukoba. Tramp hoće da NATO pretvori u posao, koji će SAD doneti profit.

I zato sve vrste napada na Rusiju neće prestati. To ubedljivo ilustruje ugledni Pol Krejg Roberts, američki ekonomski i politički stručnjak, oštar kritičar agresije Zapada na Rusiju. On naglašava: „Američki ambasador u UN otvoreno reče da „Rusija nikada neće biti prijatelj Amerike i da će je SAD pljusnuti kad god treba“, ali ruski državni medij u tim neprijateljskim i punim prezira rečima nekako razabra znak poboljšavanja američko-ruskih odnosa?!? Rusijo, neka ti Bog pomogne!“

Napadi neće prestati bez obzira koliko Rusija bila jaka u vojnom, političkom, ekonomskom ili bilo kom drugom pogledu. Sve vrste  postojećih napada  na Rusiju se čak razvijaju, postaju svake godine raznovrsniji, rafinisaniji. Stalno se formiraju novi Fondovi sa ogromnim sredstvima, institucije, organizacije kako bi vršile stalne napade i realizovale agresivne kampanje na Rusiju sa ciljem satanizacije ruskog naroda, društva i vlasti kao nazadnih, konzervativnih, nedemokratskih, previše religioznih… Smeta Zapadu posebno razvijeno pravoslavlje.

Agresija  i satanizacija, kako konstatuje i Tramp,  je sve veća u glavnim medijima SAD, nju vode i mnoge od države finansirane “NVO”, a Rusija se prestavlja kao zla aždaja koja samo što nije progutala Evropu i ostale miroljubive države i narode…

Rusija je maligna sila,  želi da porobi susede i ukine slobode

A u stvarnosti se dešava sve suprotno: zemlje NATO i uopšte Zapada se naoružavaju i probližavaju ruskim granicama, dovlače nova naoružanja, tenkove, raketne sisteme, elektronske osmatračke sisteme, brodove, avione i naravno vojnike. Vrši se strateško opkoljavanje sa svih strana (sem sa Severnog pola). NATO upravo ulaže milijardu evra u putnu infrastrukturu kako bi vojska brže napredovala ka ruskim granicama! Evropska komisija projektovala je budžet od čak 6,5 milijardi evra za ojačavanje mostova, širenje puteva, luka i aerodroma. Na tome se ubrzano radi.

A moramo se podsetiti da je NATO protivraketni štit, sistem PRO u Istočnoj Evropi postavio pod izgovorom opasnosti od Irana, a te opasnosti odavno nema – ali NATO taj sistem PRO nije demontirao! Pametnom dosta.

I umesto da se čuje svuda po svetu glas Rusije kada energično protestvuje  i upozorava na opasnost od ratnih sukoba, upozorava na sopstvenu ugroženost i  bezbednost  koja stiže sa zapada od SAD i NATO – dreku o ruskoj opasnosti  šire pre svih Velika Britanija, poznati  genocidni agresor po celom svetu poslednjih nekoliko vekova (videti seriju tekstova na ovom blogu o genocidnosti Britanije). (1)

Takva Britanija  je predvodnik svih prljavih kampanja protiv Rusije i to čini, po nalozima SAD, beskrupulozno, izmišljajući  laži protiv Rusije. Te laži ne traju čak ni jedan dan. Kao što je blamaža Britanije sa pričom o trovanju britanskog špijuna Skripalja od strane Rusije.

“Rusija je mračna sila, malignih uticaja, želi da porobi susede, da ukine njihove slobode”…to su glavne etikete Zapada da bi širili strah kod svojih građana. I navodne ruske sajber-pretnje i hakerski napadi.

U ovoj bezobirnosti Britanace prate različitim intezitetom i druge zemlje NATOsve očajnijoj ekonomskoj situaciji, teraju ih na velike prevare, zločine, obmane, podmetanja, serije laži, ali i masovna potkupljivanja, pojedinaca, kao i državnu, sistemsku korpciju gde se pokušava slomiti otpor i osvojiti tuđa teritorija.
Sistem potplaćivanja, davanja provizije visokim državnim službenicima razvio je kapitalistički sistem do perfekcije kako bi bagatelno kupio imovinu i ostvario velike zarade. To čine već stotinama godina u celom svetu i ruše svaku zdravu ekonomiju

 Logično je da je mržnja vekovnih svetskih tlačitelja i agresora Britanaca, Amerikanaca i Francuza i ostalih poslušnika prema Rusiji koja se tome suprostavlja – ogromna. Netrpeljivost prema predsedniku Rusije Putinu (koji je zaustavio pre nepune dve decenije potpunu ekonomsku propast i pljačku Rusije koja je tada upravo trajala od istih tih svetskih zlikovaca) je nenormalna, patološka. Setite se ima li ijedne ružne i ogavne reči, najgore kvalifikacije ili pežorativnog opisa kojima nisu ocrnili ličnost i karakter Putina.

On je toliko satanizovan da je sada čak i velikim spin majstorima  teško stalno održavati toliko veliku tenziju mržnje prema svemu što je rusko, vezano za Rusiju i Putina. I moraju da izmišljaju nova zlodela što je neizvodljivo, a i sve manje ubedljivo.

Tako da na pitanje hoće li uskoro stati ova planski uvezana medijska, vojna, ekonomska, politička i diplomatska agresija prema Rusiji odgovor je jasan: neće! Neće prestati, nastaviće se još agresivnije. Okruživanje Rusije je i dalje na snazi.

Neprijatni fakti za Rusiju

- NATO snage su od ruske prestonice Moskve udaljene svega 320 kilometara.
- A Sankt Peterburg, od najbližih snaga NATO deli samo 160 kilometara.

Uvodiće SAD, NATO, Britanija i ostali sateliti nove i sve „luđe“ sankcije Rusiji ne bi li je oslabili. U tom slepilu od mržnje ne vide, iako im njihovi dostavljaju tačne podatke, da Rusija ekonomski jača od sankcija, da se Rusija okrenula (pod pritiskom novih okolnosti) proizvodnji mnogih ključnih proizvoda od kojih je ranije zavisila od inostranstva.

Ekonomski oporavak i jačanje Rusije i njene privrede

Rusija je tako postala (bez Ukrajine, Belorusije, Kazahstana)  najveći svetski izvoznik pšenice. Ko bi u to mogao da poveruje samo pre nekoliko godina, a kamoli pre nekoliko decenija.

I u drugim oblastima proizvodnje je slična situacija, Rusija sve manje zavisi od tuđih proizvoda, čak sofisticiranih sistema i tehnološki složenih mašina. Pod pritiskom dugotrajnih sankcija Rusija proizvodi ne samo namodernije i najnaprednije vojne sisteme i modele naoružanja kojima prednjači nad svima ostalim državama u svetu (interkontinentale rakete  „Sarmat“, „Kinžal“)  koje imaju desotostruko veće vojne budžete od nje. Rusija sve više prizvodi i sofisticirane proizvode  u IT tehnologiji.

No kako se ne bavimo tim pitanjima već onim što nam svima preti zbog ovakve agresivne i vrlo opasne politike koju proteklih godina sprovodi SAD, NATO i V. Britanija sa ostalim satelitima i svojim kolonijama treba reći da se takvoj agresorskoj politici ipak bliži kraj. Hteli ili ne, ovakvo ponašanje ubrzano vodi ka konfliktima svih vrsta pa i vojnom, oružanom konfliktu opasnom po budućnost celog čovečanstva. Ta opasnost je iz godine u godinu sve veća i realnija.

Zato se ovakvo međunarodno nasilje mora zaustaviti i odnos snaga u svetu koji je sve više multipolaran ide tome u prilog. Ni Kina, koja je svetska ekonomska i vojna supersila, i koja više ne dozvoljava svoju surovu eksploataciju kao u poslednjih 200 godina, a ni Indija i druge zemlje više ne ćute i deluju sve više organizovano, udružene sa drugim zemljama ( u raznim savezima od BRIKS, Evroazijski ekonomski savez, ODBK, Šangajska Šangajska organizacija za saradnju – ŠOS)  protiv agresivne dominacije Zapadnih zemalja predvođenih SAD u oblasti ekonomije, trgovine…

U narednim decenijama dolazi kraj svetu nasilja u međunarodnim odnosima koje  gledamo proteklioh nekoliko decenija i koje je u potpunosti  bilo nametnuto od jedine dominantne vojne i ekonomske sile SAD.

Stvoriće se pravedniji međunarodni poredak u kome sudbinu građana neće određivati interesi multinacionalnih kompanija u službi SAD i vojnih lobija.

Prolazi doba nasilja, bahatosti i agresije SAD

Dolazi i pomalja se novo doba, menja se odnos snaga u svetu, nema više apsolutne dominacije SAD.  U novim okolnostima  o prosperitetu i miru neće odlučivati privatne mafijaške kompanije pod kontrolom države SAD, državni ratni hučkači iz “NVO” organizacija, ili kompletno genocidne države, kao na primer, Velika Britanija i agresivni vojni savezi kao što je NATO. Već će ravnopravno odlučivati i pitati se savezi država koje zastupaju interese celog čovečanstva, a ne šačice bezdušnih ekspoatatora. NJima je dugo jedan od glavnih ciljeva bio čak i plansko istrebljenje građana i drastično smanjenje broja stanovnika u svetu.

Nadam da dolazi takva budućnost  na osnovu svih pokazatelja besperspektivnosti sadašnjih agresivnih i nepravednih akcija najmoćnijih zapadnih zemalja i institucija u svetu.

Uzalud milijarderi sa Zapada ulažu ogromne novce (iz sve praznijih fondova kojima raspolažu) u medijske kampanje i satanizacije svega ruskog  i pravoslavnog u svetu. Komplikovani odnosi među državama i interesi drugih zemalja suprostavljeni su sve više dominaciji zapadnih moćnih ekonomskih lobija.

Želeli bi, ali u tome neće uspeti ove, u istoriji sveta, nezabeležene štetočine. Prošlo je, tačnije prolazi njihovo doba uspona i sile, moći i nasilja, bahatosti i agresije… Neće imati snage za nova nasilja i zlodela.

Zato se treba spremiti i boriti svim svojim duhovnim i drugim moćima, kolike su god, protiv najbezdušnijih nasilnika kakve je svet izrodio da zauvek nestanu sa svetske scene.

Moskva se ponovo oglasila o dijalogu Beograda i “Prištine”, više o tome OVDE.

Izvor: izmedjujaveisna.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sveta Rusija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA