Najnovije

SRBI SLAVE JEDNOG OD OGNJENIH SVETACA: Ako niste venčani, uradite to već danas, a evo šta nikako ne smete!

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija po kome je grad Prokuplje dobio ime.

Crkva, ilustracija (Foto: Jutjub)

Sveti Prokopije je jedan od ognjenih svetaca. NJegov dan se svetkuje kao jedan od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

U pojedinim delovima Srbije današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje. Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavetni dan. Kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbegavaju se svađe i psovanje. Veliki svetac iz Starog Zaveta, na spomen kada su nekad mnoga deca umirala. Praznuju ga i muslimani.

Na današnji dan 303. godine mučenički je postradao veliki Hristov sledbenik, koga srpski narod posebno slavi. Sveti Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana. U vreme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije.

Javno je ispovedao svoju veru, znajući da će biti pogubljen.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir Svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

 

Verovanja na Svetog Prokopija

U pojedinim delovima Srbije veruje se da je na dan Svetog Prokopija dobro venčavati se, jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi.

Takođe, na današnji dan nikako nije dobro, kako kažu običaji, da se kopa ili sahranjuje.

U nekim krajevima Srbije, na Svetog Prokopija nije se ni kupalo. Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece.

Evo zašto Srbi slave Nikolaja Drugog, više OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA