Najnovije

DOJČE VELE: Stari manir Ugljanina – kad nije u vlasti, provocira je

Pozivanje kosovskog šefa diplomatije u Novi Pazar, pa zabrana dolaska i ljutite reakcije – "to je odvratni igrokaz, toliko puta već viđen i već dosadan“.

Sulejman Ugljanin (Foto: bnv.org.rs)

To kaže aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

“Kao bura u čaši vode. Prvo, Sulejman Ugljanin poziva Bedžeta Pacolija u vrlo delikatnom trenutku kada po svemu vidimo da se razgovori Beograda i Prištine privode kraju. Ovlašćenja predsednika BNV nemaju nikakve veze sa pozivanjem ministara inostranih poslova bilo koje zemlje, a posebno Kosova. To je stari Ugljaninov manir – kada nije u vlasti, on je provocira. Reakcija vlasti u Beogradu je međutim bila toliko pojačana da mi to liči na dogovor: vlast ima svoje dežurne troublemakere i, kada im zatreba da izigravaju političko čistunstvo i odbranu interesa zemlje, onda ti troublemakeri urade svoj domaći zadatak. Onda se podigne javno mnjenje, svi skoče, Vučić pusti svoje pulene da oštro odgovaraju. To je odvratni igrokaz, toliko puta već viđen i već dosadan. Nemam dokaz, ali mi sve liči na to da se Priština i Beograd iza kulisa dogovaraju kako da nas što više truju i dižu nam pritisak, da deluje da su na rubu sukoba pa da im svi aplaudiramo kad potpišu ono što moraju da potpišu jer ih evropska administracija vuče za uši“, navodi Ćorović. 

Na podsećanje da je Ugljanin bio ministar u vladi koju zove “srpskom nacionalističkom“, sagovornica Dojče velea kaže da svi političari iz Sandžaka, a i drugi, kada su u vlasti, slave tu vlast. 

“Onog trena kada nisi deo političkog establišmenta i prestanu sinekure, postaješ najveći neprijatelj, pretiš da će Sandžak i Srbija goreti, kako je govorio jedan drugi političar i verski lider. Zukorlić od 2000. pokušava da se dogovori sa svim predsednicima države i vlade, ali sada je uspeo jer mislim da su Zukorlić i Vučić našli mnogo zajedničkih interesovanja. Rasim LJajić je tradicionalni ministar u svim vladama od 2000. godine, naučio je lekcije i ume da pliva – što bi neko nazvao ljigavštinom i poltronstvom svetske klase. Ali Zukorlić je trenutno ključni čovek Aleksandra Vučića u Sandžaku. Ugljanin je sada kao neko neželjeno dete koje ima svoju igračku, to Bošnjacko nacionalno veće, i onda povremeno nezadovoljan pravi buku. Ali meni se čini da je on ipak u nekoj vrsti ljubavi sa vlastima u Beogradu, da ima ulogu lošeg dečka porodice onda kada to treba vlastima“, ističe Ćorović.

Pročitajte OVDE da li je Kosovo američka kolonija.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ugljanin: Cilj je da Sandžak dobije mesto u EU.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA