Najnovije

ŠIPTARI NA KOSOVU SE NAORUŽAVAJU: Evo koja zemlja im u tome nesebično pomaže (FOTO)

Da prištinske vlasti žele da formiraju svoju vojsku nije nikakva nepoznanica, ali ono što upada u oči ovih dana jeste i to da im, malo po malo, stiže i oprema i novac za Kosovske snage bezbednosti (KSB).

Upravo su one preteča vojske koju kosovske vlasti žele, jer će, kako su Albanci zamislili, KSB u perspektivi biti transformisane u oružane snage. Iako do sada nisu mogle da se pohvale nekim posebnim naoružanjem, tim pre što se ono postojeće nalazi po skladištima koje kontroliše NATO, odnosno KFOR, to ne sprečava njih, ali ni njihove saveznike, da rade na opremanju.

Ovih dana, pomoć u opremi uputile su im, mnogi će reći očekivano, Sjedinjene Američke Države (SAD), pa su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi potpisali ugovor o opremanju KSB vojnim vozilima američke proizvodnje.

Reč je o višenamenskim terenskim vozilima visoke pokretljivosti (HMMWV) koje proizvodi američka kompanija “AM General”. Ova vest je za kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, “veliki događaj za ljude na Kosovu”, koji je kazao i da su KSB najbolji primer saradnje sa SAD i NATO.

- Naše bezbednosne snage se nadograđuju sa HMMVV multifunkcionalnom višenamenskom vojnom tehnikom. Izgradnja tehničkih kapaciteta KSB iz dana u dan pokazuje da ove snage napreduju u skladu sa NATO standardima. Naša zemlja je usaglašena sa vojskama slobode i mira, a transformacija KSB biće u potpunoj koordinaciji i uz podršku naših strateških saveznika - napisao je Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici.

 

Gotovo u istom periodu, u prištinskim medijima se pojavila i vest da su se američki državni sekretar i ministar odbrane saglasili da dodele 10 miliona dolara za KSB.

Kako je navela “GazetaExpres”, američko Ministarstvo odbrane i Stejt department odobrili su program za Kosovo koji će pomoći da KSB povećaju svoje kapacitete kako bi “preduzele antiterorističke akcije i suprotstavile se međunarodnom organizovanom kriminalu”. Kako deo ovog programa, SAD će donirati KSB vojna vozila, opremu za komunikaciju i pomoć u obuci osoblja.

Šiptare razbesnelo saznanje koliko imaju srpske krvi, više OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić uz pomoć svojih narko kartela predaje Kosovo Haradinaju:

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA