Najnovije

LJAJIĆ: Priština izmišlja,Srbija nije nikome u Africi poklanjala oružje

Ministar trgovine Rasim LJajić izjavio je da su svi ugovori o prodaji srpskog oružja državama u Africi legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter, odbacujući tako tvrdnje privremenih prištinskih vlasti da Srbija prodaje i poklanja oružja u Africi koristeći ga kao diplomatsko sredstvo da neke od tamošnjih zemalja ne bi priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Rasim LJajić (foto: Jutjub)

"To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija”, rekao je LJajić za N1.

On je tako reagovao na tvrdnju kosovskog vicepremijera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je optužio srpske vlasti da prodaju i doniraju oružje pojedinim africkim zemljama kako bi sprečili da one priznaju Kosovo.

Prištinski list "Zeri" preneo je da Pacoli nije želeo da navede imena tih afričkih država da privremene kosovske vlasti optužuju Srbiju o prodaji oružja.

"Nema špekulacija. Ima imena nekih država, ali zbog diskrecije ostavljamo ove informacije za nas, jer moramo da koristimo te informacije", rekao je Pacoli.

Prethodno je "Amnesti internešenel" uputio preporuku Srbiji da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja u toj afričkoj zemlji na kome se vide vojnici sa oružjem "Zastave" iz Kragujevca.

"Amnesti internešenel" je nevladina organizacija čije preporuke nisu obavezujuće.

OVDE pogledajte šta je Zukorlić rekao o Ugljaninu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je herojska 252. okbr iz Kraljeva nadmudrila NATO

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA