Najnovije

ZAHARČENKO: Stvaranje autokefalne crkve u Ukrajini dovešće do podsticanja rata

Stvaranje lokalne autokefalne crkve u Ukrajini može dovesti do podsticanja međureligijskog rata, kaže Aleksandar Zaharčenko, predsednik Donjecke Narodne Republike.

Zaharčenko (Foto: RIA)

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava da postigne priznanje nekanonskih struktura i stvaranje na njihovoj osnovi jedinstvene lokalne autokefalne crkve. Kao odgovor na obraćanje sekularnim vlastima, Sinod Konstantinopoljske patrijaršije je saopštio da će "odluka o ovom zahtevu biti doneta u bliskoj koordinaciji i kontaktu sa drugim sestrinskim pravoslavnim crkvama". Porošenko istovremeno veruje da će Tomos (dekret) o autokefalnosti biti potpisan na "1030. godišnjicu krštenja Ukrajinaca-Rusa" (28. jula).

"Na današnji dan postoje tri crkve: Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna crkva. Dve crkve su nezakonite, jedina priznata je crkva Moskvske patrijaršije. Sada kijevske vlasti pokušavaju da kreiraju novu lokalnu crkvu i za to traže dozvolu od vaseljenskog patrijarha. Verujem da će stvaranje lokalne crkve dovesti do podsticanja verskog rata ", rekao je Zaharčenko.

Po njegovom mišljenju, stvaranje lokalne crkve "će dovesti do veće zombifikacije stanovništva Ukrajine". Zaharčenko je takođe obećao da neće dozvoliti međureligijski rat na teritoriji Donjecke Narodne Republike

U Ukrajini sada funkcionišu kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je samoupravna crkva u okviru Moskovske patrijaršije, kao i njene crkvene strukture, "Kijevski patrijarhat" i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, koje ne prepoznaje svetsko pravoslavlje. Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije ranije je više puta prijavila o slučajevima uznemiravanja sveštenika i zaplene pravoslavnih crkava od strane raskolnika.

OVDE pogledajte koji su NATO planovi za napad na Rusiju.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Igor Marinković - Vučić će završiti u zatvoru zbog izdaje Kosova?!

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Govor Patrijarha Irineja na Arhijerejskom saboru ruske pravoslavne crkve

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube