Najnovije

Tramp odgodio drugi sastanak sa Putinom za 2019. dok se ne završi „lov na ruske veštice“

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da odloži sledeći sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sve do 2019. godine, nakon što se završi "lov na ruske veštine", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton.

Putin, Tramp i Melanija (Foto: kremlin.ru)

"Predsednik smatra da bi sledeći bilateralni sastanak sa predsednikom Putinom trebalo da se održi nakon što je potraga za ruskim vešticama bude završena, pa smo se složili da će to biti sledeće godine", rekao je Bolton.

Posle susreta u Helsinkiju, prošle nedelje u Finskoj, Tramp je zatražio od Boltona da pozove Putina u Vašington "na jesen" ove godine. Američki predsednik je saopštio da se raduje drugom sastanku, te da bi dvojica lidera mogla nastaviti razgovarati o temama iz Helsinkija, kao što su "zaustavljanje terorizma, bezbednost Izraela, širenje nuklearnog oružja, sajber napadi, trgovina, Ukrajina, mir na Bliskom istoku, Severna Koreja i drugo".

"Postoji mnogo odgovora na ove probleme, neki su lagani, a neki teški, ali oni mogu da se reše!", Rekao je Tramp 19. jula.

Saopštenje Boltona dolazi dan nakon što je Kremlj potvrdio prijem poziva od Bele kuće. Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov rekao je novinarima da je potreban još jedan sastanak nakon onog u Helsinkiju. Dva lidera bi se takođe sastala na marginama samita G20 u Argentini u novembru, rekao je Ušakov.

Trampov poziv predsedniku Rusije nije bio dobro prihvaćen od strane medija i na Kapitol Hilu. Demokrate odgovorile sa uobičajenom retorikom optužujući Trampa da je "Putinova lutka", a čak su i lideri republikanaca rekli da neće pozvati Putina da se obrati Kongresu.

Nasuprot tome, anketa koju je sproveo "D Hil" je pokazala da 54 odsto Amerikanaca podržava drugi susret između dva lidera u Vašingtonu, a 61 odsto njih je reklo da su bolji odnosi sa Rusijom u najboljem interesu Sjedinjenih Država.

Tramp je često koristio izraz "lov na veštice" kako bi opisao istragu specijalnog istražioca Roberta Milera, koji je imenovan u maju 2017. godine kako bi istražio tvrdnje o "ruskom mešanju" na američkim predsedničkim izborima 2016. godine.

Amerika je i dalje svetski policajac, pročitajte OVDE u koliko zamalja u svetu su vojno prisutni.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin i Tramp u Helsinkiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA