Najnovije

ORBAN: Srbija mora hitno u EU

Srbija ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi, isto kao i Crna Gora, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban i Vučić (foto: Sinhua)

Govoreći o Srbiji na forumu u okviru 29. Balvanjoši Letnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uveren da Mađarska treba da učini sve da Srbija i Crna Gora što pre postanu članice Evropske unije.

"Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici", rekao je Orban i dodao da "oseća" da i Srbi imaju isti stav, prenela je RTV Panon. 

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI. Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela "dostojno mesto" u Evropi. 

Prema njegovim rečima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci "ideologiju multikulturalizma". 

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da "svako dete ima pravo na majku i oca". 

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije. 

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu "jedna nacija, jedan glas", kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU. 

Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine. Mađarski premijer ocenio je da se liberalna demokratija "okrenula naglavačke" i postala "liberalna nedemokratija". 

"Postoji liberalizam, ali nema demokratije", rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi "da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura".

OVDE pogledajte kako je Čeda Jovanović podržao Vučića po pitanju Kosova i Metohije

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Srbiji su potrebni migranti da nam poprave natalitet

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA