Najnovije

"Uralvagonzavod" predložio Ministarstvu odbrane novu verziju tenka T-72

Specijalisti "Uralvagonzavoda" razvili su i predali Ministarstvu odbrane Rusije nacrt sledeće faze modernizacije glavnog borbenog tenka T-72, rekao je Vjačeslav Kalitov, zamenik generalnog direktora Korporacije za specijalnu opremu.

Tenk T-72 (Foto: Jutjub)

"Ovo je legendarni dugotrajni tenk koji živi od 70-ih godina i neće završiti svoj život", rekao je on na brifingu za štampu pre otvaranja takmičenja "tenkovski biatlon".

Halitov nije precizirao šta će tačno biti modernizovano, ali je naglasio da inženjeri "ne stoje mirno", te da rade na poboljšanju municije, mobilnosti i drugih borbenih karakteristika tenka. Prema njegovim rečima, kao i ranije, u sledećoj modifikaciji T-72 će biti analizirani i uzeti u obzir i rezultati sa tenkovskog biatlona, gde su mašine izložene prekomernim opterećenjima.

"Na takmičenju se tenkovi eksploatišu žestoko do maksimuma, i to u uslovima guste prašine, velikih brzina i do 75 kilometara na sat i visokim temperaturama. Trbea prevladati mnoge prepreke: ježeve, zidove, jarke, vodene prepreke. I ovo iskustvo nam omogućava da izvršimo sveobuhvatnu procenu tehnologije, uključujući i proveru njegovog borbenog učinka - brzinu pretraživanja i uništenja ciljeva, mobilnosti i pouzdanosti", rekao je zamenik direktora korporacije.

Napomenuo je da je u ovom režimu rada i uslovima posebno teško imati osetljive opto-elektronske sisteme, a koji su odgovorni za preciznost gađanja.

Šesti po redu "tenkovski biatlon" započeo je u subotu u Alabinu kod Moskve. Od 2013. godine, broj zemalja učesnica je porastao sa četiri na 23. Iz svake zemlje učestvuju po četiri posade tenkista (tri su glavne, jedna je rezerva) na takmičenju. Takmičenje se održava u tri faze. Prva je individualna trka. Na osnovu rezultata utvrđuju se tri najbolje posade, kao i 12 timova koji će učestvovati u drugoj fazi - polufinalne. Treća etapa je finalna u kojoj učestvovuju četiri najbolje ekipe.

 

Turci i Amerikanci spremaju zajedničku akciju u Siriji, više OVDE.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA