Najnovije

BRANKO RUŽIĆ O KOSOVU I METOHIJI: Fudbalska utakmica u kojoj se menjaju pravila na pola igre

Srbija teži da kroz dijalog dođe do održivog rešenja za Kosovo, ali da za to nema dovoljno dobronamerne sagovornike sa druge strane, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Branko Ružić (foto: Jutjub)

On je naglasio da sagovornici sa druge strane, predstavnici kosovskih institucija, nemaju dovoljno sluha da razumeju duh vremena u kome se nalazimo.

- Kaže se da je za tango potrebno dvoje, ovde je za dogovor potrebno troje. Imate i EU, a sada spominje i SAD. To vam je kao da imate fudbalsku utakmicu u kojoj se menjaju pravila na pola meča - rekao je Ružić za TV Prva.

On je dodao da je teško razumeti da se postavi jedan format razgovora i dijaloga, i da se on inovira u samom toku, i da pri tom jedna od strana u dijalogu ne ispunjava dogovoreno.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora da očekuje da pitanje Kosova bude razrešeno do kraja godine, Ružić je rekao da ne treba to pitanje rešavati brzopleto, ali da postoji potreba da se relativno brzo razveže kosovski "gordijski čvor".

- Ne vidim razlog da se to ne uradi. Mislim da predsednik države pokazuje dobru volju i ukazuje šta može da usledi nakon 10, 15, 20 godina. Važno je da sagledamo sve te putokaze i najvažnije je postići kompromis - naglasio je Ružić.

Upitan da li će se menjati Ustav, on je rekao da "ima odredbi koje više nisu uvremenjene".

- Ne govorim o preambuli Ustava, pošto svi, kada kažete promena Ustava, misle na preambulu - naglasio je Ružić.

Na pitanje da li će se menjati preambula Ustava, on kaže "da to pitanje zvanično nije otvoreno".

- Mislim da to nije ni bitno. Svakako, ako dođe do promene Ustava, menjaće se i neke druge odredbe - rekao je Ružić.

Usvojeno 14 zakona

On je naveo da je najveći uspeh Ministarstva na čijem je čelu usvajanje 14 zakona, među kojima je posebno izdvojio Zakona o e-upravi, za koji kaže da ide u korak sa digitalizacijom.

- To nije tehničko-tehnološki proces, nego društveni proces. Uspeli smo da sve matične knjige provedemo u elektronski oblik. Oko 30 miliona podataka su prevedeni u elektronski oblik - rekao je on.

Ružić je rekao da nema potrebe da se građani maltretiraju tako što će da uzimaju izvode iz matičnih knjiga, venčanih, umrlih, i najavio da će i državljanstvo do kraja godine biti u elektronskom obliku.

Takođe, ministar je istakao da je važno omogućiti da izvod iz matične knjige gradjani mogu da izvade bilo gde, ne samo u mestu rođenja.

Svetlo na kraju tunela

Upitan šta se dešava sa najsiromašnijim lokalnim samoupravama, Ružić je odgovorio da je evidentan trend infrastrukturnih projekata urađnih na jugu zemlje, i dodao da je Niš sada postao infrastrukturno čvorište, privredni i univerzitetski centar.

Ministarstvo je, istakao je, fokus stavilo na opštine koje su nerazvijene, kako bi imale "neko svetlo na kraju tunela".

OVDE pogledajte novi sukob Crkve i vlasti.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slobodan Milošević Kosovo je Srbija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA