Najnovije

MILO KREĆE NA SRBIJU: Podgorica usvojila Strategiju za napad na Beograd!

Komunikaciona strategija Vlade Crne Gore pod nazivom "Crna Gora članica NATO za period do 2020. godine" predviđa da će Crna Gora u narednom periodu aktivno raditi na promociji vrijednosti Alijanse na Zapadnom Balkanu kroz "javnu diplomatiju". Jasno je da je glavni cilj uvlačenje Srbije u članstvo.

Đukanović i Stoltenberg (Foto: nato.int)

U dokumentu koji je crnogorska Vlada usvojila prošli četvrtak između ostalo se navodi da NATO prepoznaje Zapadni Balkan kao strateški važan region za stabilnost Evrope i cele evroatlantske zone, kao i da je opredeljen za intezivnu političku i praktičnu saradnju u regionu.

- Zbog toga je unapređenje strateške komunikacije tj. javne diplomatije na Zapadnom Balkanu, određeno kao jedan od važnih zadataka NATO, što je sadržano u strateškim komunikacionim dokumentima. Imajući u vidu dugogodišnje iskustvo Crne Gore u ovoj oblasti, posebno u pogledu sprovođenja kampanje za povećanje podrške za članstvo u NATO, očekuje se naše aktivnije angažovanje u oblasti javne diplomatije, a posebno u državama regiona i državama aspirantima. Naročito je relevantno prenošenje naših iskustava i naučenih lekcija - ističe se u strategiji Vlade.

Pored ovog, u dokumentu se takođe navodi i da treba raditi na predstavljanju praktičnih prednosti NATO članstva, pri čemu fokus mora biti na mladima, kao i da deo crnogorske javnosti i dalje smatra da je "članstvo u NATO više interes političara nego građana".

Politički analitičari smatraju da nedavno usvojena strategija crnogorske Vlade prevashodno ima za cilj nasilno uvlačenje Srbije u Alijansu.

Oni ističu i da su sve druge zemlje u regionu ili članice NATO kao Hrvatska, Albanija, ili preko mora Italija, ili su protektorati kao što su Kosovo ili BiH, tako da se prema tim zemljama sigurno neće sprovoditi ta komunikacija i javna diplomatija, tako da ostaje jedino - Srbija.

Pročitajte OVDE kako će Putin i Tramp rešiti Kosovo za minut.

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nato kontroliše nebo iznad Crne Gore, prizemljen Vladin avion.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA