Najnovije

AKO TO URADITE, ZAŽALIĆETE! U ovim situacijama nipošto ne smete da pijete vodu!

Postoji određeno vreme kad treba izbegavati pijenje vode, jer tada može više štetiti nego učiniti dobrog.

Voda (Foto: pixabay)

1. Pre odlaska u krevet

Logično – ako neposredno pre spavanja popijete vodu, velika je verovatnoća da ćete u toku noći osetiti potrebu za mokrenjem. A to ipak znači prekinut san i manje energije sledećeg dana.

Druga stvar vredna pomena jeste činjenica da naši bubrezi sporije rade tokom noći kad smo neaktivni - za razliku od dana. To vodi do većeg zadržavanja vode, što može uzrokovati primetno oticanje lica i udova sledećeg dana.

2. Za vreme vežbanja

Prema jednom istraživanju ne preporučuje se hridriranje se dok si uključen u intenzivni kardio trening. Usprkos činjenici da je telesna temperatura obično tada visoka i da te to verovatno tera da piješ vodu kako bi se telo hladilo, ipak je poželjno piti vodu tek nakon treninga. Ako ćete piti za vreme vežbanja, možete dobiti glavobolju, mučninu i vrtoglavicu – dok se telo još prilagođava temperaturi.

3. Ako vam je urin bezbojan

Bezbojni urin je indikator preterane hidratacije koja uopšte nije poželjna - može uzrokovati niske nivoe natrijuma, a što je opasno po zdravlje. To može - u najgorem slučaju - uzrokovati infarkt.

4. Kad je veštački zaslađena

Neki ljudi su žedni i žele da piju vodu, ali ne mogu je progutati ako u njoj nema nešto slatko. To nije baš najzdravija varijanta – pojačava apetit i doprinosi debljanju.

5. Pijenje iz cevi, poput baštenskog creva

Bez obzira koliko je čista cev, u njoj će se uvek naći elementi koji vodu čine štetnom za piće. Istraživanja su pokazala da baštenska creva sadrže otrovne materije.

6. Pijenje radi ublažavanja ljutine hrane

To je kontraproduktivno onome što želite da postignute. Naime, ljuti začini sadrže kapsaicin, nepolarnu molekulu koja se najbolje ispira nepolarnom tečnošću – npr. mlekom ili jogurtom. Voda je sastavljena od polarnih molekula i umesto da otopi kapsaicin, samo će ga proširiti po usnoj šupljini te pogoršati situaciju.

Šta pivo radi vašem organizmu pročitajte OVDE.

Izvor: 24 sata.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li je tuširanje hladnom vodom dobro za zdravlje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA