Najnovije

TRKA ZA KONTROLU MORA: Japan poslao nosača helikoptera u sporne vode, čeka se odgovor džina (FOTO/ VIDEO)

Japan će poslati veliki nosač helikoptera u Južno kinesko more i Indijski okean, drugu godinu zaredom, ne bi li redovni turnejama pojačao svoje prisustvo u ovom strateški važnom pomorskom region, saopštili su zvaničnici.

"Kaga" (Foto: Jutjub)

- Ovo je deo japanskih napora da promovišu slobodu plovidbe i otvorenost u Indo-Pacifiku – izjavio je neimenovani izvor upućen u plan.

Nosač helikoptera “Kaga”, koji će na dvomesečnu turneju krenuti u septembru, zaustaviće se u lukama u jugoistočnim azijskim zemljama poput Indonezije, te Indije i Šri Lanke. “Kaga”, klase "Izumo" je duga 248 metara i može da operiše sa nekoliko helikoptera u isto vreme, preneo je Rojters.

- “Kagu” će tokom putovanja pratiti brod japanske mornarice, a možda će učestvovati u vojnim vežbama sa ratnim brodovima iz drugih zemalja u regionu – rekao je neimenovani zvaničnik.

Portparol japanskih pomorskih snaga nije želeo da komentariše ove navode.

Radi jačanja uloge u regionu, vlada japanskog premijera Šinza Abea je proširila ograničenja poleratnog pacifističkog ustava, slanjem ratnih brodova, aviona i trupa na prekomorske misije. “Kaga”, koja je  velika kao bilo koji nosač aviona kojim je upravljala japanska Kraljevska mornarica u Drugom svetskom ratu, se vodi kao razarač kako bi ostala u granicama tih ustavnih ograničenja.

Japan je prošle godine na sličnu turneju po Južnom kineskom moru i Indijskom okeanu poslao amfibiju “Osumi”. Rastuće prisustvo Japana u tim vodama pokazuje da je osim Sjedinjenih Država i ova ostrvska pacifička zemlja zabrinuta zbog kineskog vojnog prisustva u region kroz koji prolaze trgovinske rute, ključne za japansku i američku ekonomiju.

Kina, koja tvrdi da su njene namere miroljubive, poteže pravo na većinu Južnog kineskog mora i gradi baze na ostrvcima u području. 

Kina je takođe povećala broj pomorskih operacija u Indijskom okeanu. Sjedinjene Države održavaju redovne vazdušne i pomorske patrole u Južnom kineskom moru, pravdajući se da time osiguravaju slobodu plovidbe.

Japan, međutim, nije učestvovao u ovim američkim operacijama plašeći se da ne isprovocira Kinu, jer bi to moglo dovesti do toga da azijski džin poveća vojno prisustvo u Istočnom kineskom moru, gde se sile nadmeću u teritorijalnom sporu, oko kontrole nad nenastanjenim ostrvcima u Japanu poznatim kao Senkaku, a u Kini kao Diaoju.

Na delove Južnog kineskog mora pravo polažu i Malezija, Vijetnam, Filipini, Bruneji i Tajvan. Ove vode su bogate ribom, kao i naftnim i gasnim nalazištima.

Nije tačno da je Rusiji upućen zahtev za nabavku sistema S-300. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Rojters, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA