Najnovije

DA LI JE REALNO: Lufthanza umesto Etihada u Er Srbiji? (VIDEO)

Konsultant za ulaganja Mahmud Bušatlija rekao je kako očekuje da će se Etihad povući iz Er Srbije.

Er Srbija (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, najbolji scenario bi bio da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata svoj udeo proda nekoj ozbiljnoj grupaciji, poput Lufthanze.

Prema objavljenim finansijskim izveštajima, Er Srbija je u 2017. godini ostvarila dobit od 1,9 milijardi dinara ili 16 miliona evra što je ogroman napredak u odnosu na svega 106 miliona dinara dobiti u 2016. godini. Ipak, nacionalni avio prevoznik, u kome Etihad zadržava udeo od 49 odsto, dobio je i velike subvencije. 

Iako je Etihad nedavno potvrdio da zadržava 49 udela u vlasništvu Er Srbije, Bušatlija očekuje da će se kompanija iz UAE potpuno povući, barem iz upravljanja srpskom nacionalnom avio-kompanijom. 

On objašnjava da postoje dva moguća scenarija. Naime, ukoliko se Etihad povuče na način koji bi onemogućio dalje funkcionisanje Er Srbije, i zadrži sve ono što im je prenoto – poput depozita za kupovinu novih Erbasovih aviona, srpska avio-kompanija bi, kako kaže, bila u velikom problemu. 

Postoji, međutim, i optimističniji scenario, ukazuje Bušatlija i objašnjava da je reč o mogućnosti da Etihad svoj udeo u Er Srbiji proda nekoj “ozbiljnijoj” kompaniji, poput nemačke Lufthanze. 

“To onda ne bi značilo ništa strašno. Onaj koji bi kupio Er Srbiju, gledao bi da zaštiti svoje interese i da preduzeće najbolje funkcioniše”, naveo je Bušatlija. 

Bušatlija smatra da bi i kompanija poput Lufthanze, koja već godinama pokazuje interesovanje za region Zapadnog Balkana, postavila nove osnove poslovanja u Er Srbiji jer mu je utisak da se Etihad prethodnih godina više bavio finansijskim menadžmentom nego vazduhoplovstvom.

Pročitajte OVDE čime je Branko Dragaš šokirao Srbiju a tiče se Fijata.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA