Najnovije

SRBI NA JUGU KOSMETA U UŽASU: Gore je bilo samo za vreme rata

Napad na Nikolu Dejanovića, 23-godišnjaka iz Prilužja, koji se i dalje nalazi u bolnici, uplašio je i uznemirio Srbe na Kosovu. U poslednjih mesec dana to je drugo ranjavanje mladića srpske nacionalnosti, dok se pljačke srpskih domaćinastava beleže svakog meseca od početka godine.

Kosovo i Metohija (foto: Sinhua)

- To je tragičan događaj i samo je Bog pomogao da ne dođe i do fatalnog ishoda. Na žalost, napada ima gotovo svakodnevno, ali nesreća je u tome što se o nekima javnost obaveštava, a o nekima ne. Zavisno kada je to probitačno za nekakav politički momenat. Kada bi se javnost obaveštavala o svim, počinioci bi se teže odlučivali za napade - kaže Aleksandar Đikić, potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma. 

U Prilužju, jednom od najvećih srpskih sela na severu Kosova, a koje se nalazi na potezu Kosovska Mitrovica - Priština, južno od Ibra, živi nekoliko stotina srpskih domaćinstva. Aleksandar Mišić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn, podseća da je ranije bilo krađa, ali da se ovakav napad do sad nije desio. 

- Narod je uznemiren, jer ovo je pokušaj zastrašivanja. Ali, prošli smo i gore situacije, bilo je rata, a danas se malte ne svaki dan Srbi na Kosovu susreću sa raznim napadima i u Mitrovici, i u Gračanici, Štrpcu... Za nas koji smo ostali na svojim ognjištima je taj osećaj isti, gde god je Srbin napadnut. Poruka ovoga je i da treba da stanemo malo i da vidimo kako dalje, jer ovakav slučaj nam se još nije desio. Verujemo našoj državi Srbiji, to je naša nada. I sada kada nam se ovo desilo, odmah su nas zvali iz Kancelarije za KiM, i to nam puno znači da nismo sami - kaže Mišić. O svakodnevici meštana, Mišić kaže da je dovoljno opisuje sintagma "život u enklavi" i da je poseban problem za mlade.

Sprej, pa nož

Nikola Dejanović je ispričao da ga je napala grupa Albanaca dok se sa bratom vraćao kući iz kafića. NJegova majka Biljana kaže da su ih pitali nešto na albanskom, ali da oni nisu znaliu pošto nisu razumela. Onda su ih napali sprejom, a Nikolu izboli nožem i da on ima tri uboda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio napad na na srpske mladiće u Prilužju kod Vučitrna i podsetio na nedavno ranjavanje Aleksandra Jevtića u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice. Noć pre ranjavanja je kamenovana srpska ambulanta u Suvom Dolu, što je bio četvrti napad u periodu od dva meseca.

Atmosfera straha

Čak 95 odsto Srba se ne oseća bezbedno na Kosovu, pokazuje najnoviji šestomesečni izveštaj  UNDP-a na Kosovu. Od 210 ispitanika srpske nacionalnosti, samo 5 odsto je reklo da se na ulici Kosova oseća bezbedno. Izveštaj beleži i nezadovoljstvo građana radom centralnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija u Prištini i podatak da samo 2 procenata Srba ima poverenja u rad Skupštine Kosova u kojoj ih zastupa 10 poslanika srpske nacionalnosti. Za potrebe izveštaja anketirano je 1.306 osoba, a kao tri najveća problema građani su naveli nezaposlenost, korupciju i siromaštvo.

OVDE pogledajte Vučićevu izjavu o slanju crnogorskih vojnika na Kosovo i Metohiju.

Izvor: vesti-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

šiptarsko divljanje na KiM

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA