Najnovije

ORBAN PRAVI SAVEZ DRŽAVA: Srbija važan član

Srbija ne pripada Balkanu, već centralnoj Evropi. Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici.

Orban (foto: Sinhua)

Mađarski premijer Viktor Orban odabrao je rumunsku banju Tušandu, naseljenu Sekeljima koji govore mađarski, da pred pripadnicima svoje vladajuće partije "Fides", koja se tu okuplja svakog leta, predstavi nedavno svoju viziju "nove Evrope". A ona uključuje i Srbiju. NJegov projekat E 6 spaja četiri zemlje Višegradske grupe - Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku - plus Rumuniju i Srbiju u političku i ekonomsku uniju.

Ističući da "alternativa globalizmu postoji", Orban svoj plan zasniva na pet tačaka. On centralnoevropski put vidi kao savez nezavisnih država zastupljenih u EU po principu "jedna nacija, jedan glas", povezanih zaštitom hrišćanske kulture, tradicionalne porodice, nacionalne ekonomije, uz odbijanje multikulturalizma i imigracije.

Orban smatra da težište treba da se pomeri ka srednjoj Evropi, jer zapadna ima sve više problema u bezbednosnom smislu, što utiče na ekonomski rast i kvalitet života. NJegova grupa E 6 predstavlja i protivtežu najmoćnijim zemljama EU, koje insistiraju sve više, kako je to formulisao francuski predsednik Emanuel Makron, na Evropi "u više krugova".

Orbanova ideja je da se glas zemalja "nove Evrope" jače čuje u EU ako zajednički istupaju. Savez šest zemalja koje ukupno broje 93 miliona ljudi imao bi značajan ekonomsko-politički potencijal. Mnoge od njih imaju bolju komunikaciju sa novom administracijom u Vašingtonu, ali i sa Moskvom, nego neke od zemalja "stare" Evrope. Uz to, upravo ova grupa zemalja u Evropi čini okosnicu velikog kineskog projekta "Pojas i put":

- Stogodišnja usamljenost Mađarske je završena, region treba povezati mrežom auto-puteva i pruga. Kada bude gotovo sa obnovom Karpatskog basena, trebalo bi formirati novi, snažan i bezbedan region - poručio je Orban.

Priključivanje Srbije Višegradskoj četvorki se pominjalo i ranije, ali ovog puta ona dolazi u trenutku kada saradnja Mađarske i Srbije dostiže istorijski vrhunac. Samo u februaru u Budimpešti je potpisano 10 sporazuma o saradnji i devet međudržavnih sporazuma. Dogovorena je izgradnja pruge Beograd - Budimpešta, robna razmena u 2017. iznosila je milijardu i po evra. Mađarska je jedan od najvećih zagovornika što skorijeg ulaska Srbije u EU.

Ali, Orbanova vizija EU znatno se razlikuje od one koju projektuje liberalna Evropa, zbog čega je u stalnom sukobu sa Briselom. Orban je oštro kritikovao briselski establišment, nazivajući ga nekompetentnim da se izbori sa migrantskom krizom. Evropska komisija favorizuje, prema njegovim rečima, ono što on naziva "liberalnom nedemokratijom", uz ograničenje slobode govora u ime takozvane političke korektnosti. No, dok mu je Brisel oštro uzvraćao i pretio, Orban je u Mađarskoj pobeđivao.

Po mandatu koji ukupno traje više od decenije, Orban je ne samo treći u mađarskoj istoriji, već i premijer koji uživa ogromnu popularnost i niže ekonomske uspehe. Prošle godine Mađarska je zabeležila rast od četiri odsto. Kredit uzet od MMF-a na početku ekonomske krize 2008. otplaćen je, a MMF poslat kući. Izvoz je porastao, a nezaposlenost pala na oko šest odsto.

Mađarski premijer je pokazao i ambiciju da se profiliše kao vođa evropskih neokonzervativaca, ali otvoreno pitanje bilo je koliko su ideje koje je primenio na Mađarsku primenjive na ostatak Evrope. Kao zagovornik suverenizma, u nekoliko navrata je dolazio u sukob sa EU. Orban je jačao odnose Mađarske i Rusije, kritikujući sankcije EU prema Moskvi.

Zbog umerenog evroskepticizma, populističke retorike i propagiranja koncepta neliberalne demokratije, Orban je postao jedan od najuticajnijih lidera u EU. Podrška od čak 70 odsto koju je osvojio na poslednjim izborima, daje mu vetar u leđa.

Orban nudi vrednosti koje su Evropu učinili onakvom kakva je bila - moćna i jaka. NJegov program u pet tačaka već je nazvan "orbanomika", a on sam "evropski Tramp". 

OVDE pogledajte šta kažu ruski mediji o Vučićevoj izdaji.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Orban ima nameru da produbi odnose sa Rusijom

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA