Najnovije

"NEUNIŠTIVI" TENKOVI STIŽU ZA ŠEST MESECI: Odlične vesti iz Moskve, Srbija dobija još 30 oklopnih vozila! (VIDEO)

Vojska Srbije će za oko šest meseci dobiti modernizovane ruske tenkove koje zapadni generali, zbog izvanrednih rezultata ostvarenih u ratu u Siriji, nazivaju "neuništivim".

Ruski oklopnjak (Foto: Jutjub)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da će 30 tenkova T-72S i još toliko oklopnih vozila BRDM-2 biti isporučeno našoj zemlji početkom 2019. godine. On kaže i da traju pregovori sa Rusima o nabavci još tri helikoptera Mi-17 i četiri helikoptera Mi-35. Posle isporuke ovih tenkova i "oklopnjaka", tvrde upućeni, u regionu će jedino Rumunija imati brojniju, ali ne i kvalitetniju vojnu opremu od Srbije.

Antiruska histerija

Prema rečima ministra Vulina, koji se u Moskvi sastao sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom, Beograd je izuzetno zadovoljan vojno-tehničkom saradnjom sa Rusijom.

- Ruski tenkovi T-72S i borbena izviđačka oklopna vozila BRDM 2, koji su dogovoreni u vojno-tehničkom paketu između Moskve i Beograda, stići će u Srbiju u prvom kvartalu iduće godine. Što se tiče ostale tehnike koju smo naručili, helikoptera Mi-17 i Mi-35, o tome kada će stići tek treba da se razgovara. Ono što je važno, međutim, jeste da će Vojska Srbije sigurno biti jača za tri helikoptera Mi-17 i četiri helikoptera Mi-35 - rekao je Vulin za 'Sputnjik'. Ministar odbrane zahvalio se svom kolegi Šojguu za doslednu politiku i podršku u vezi sa Kosovom.

- Veoma sam zahvalan Rusiji, lično ministru Šojguu i, naravno, predsedniku Putinu što podržavaju pravo Srbije da odlučuje kad je u pitanju Kosovo. Zato nećemo učestvovati u antiruskoj histeriji. Nećemo uvoditi sankcije protiv Rusije. Bili smo prijatelji u najtežim vremenima i to ćemo biti i danas i u najboljim vremenima - naglašava Vulin.

Dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović kaže da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane rade na jačanju odbrambenih kapaciteta kako bi sačuvali teritoriju i nezavisnost.

- Nabavkom tenkova i oklopnih vozila iz Ruske Federacije naša država jača svoju odbrambenu moć i zaista odvraća eventualne buduće agresore koji žele da ugroze njenu teritorijalnost. Srbija ovim činom ne pokazuje pretenziju na bilo čiju teritoriju, već spremnost da brani i odbrani vitalne nacionalne interese - podvlači Bjegović.

Brza intervencija

Bivši potpukovnik KOS LJuban Karan ocenjuje da su predsednik Vučić i ministar Vulin za kratko vreme uspeli da naprave ogroman korak u naoružavanju i modernizaciji Vojske Srbije.

- To je urađeno najviše kroz saradnju sa Rusijom i skupe donacije. Modernizovani tenkovi i oklopna vozila znatno će povećati manevarske mogućnosti i vatrenu moć vojske. Helikopteri Mi-17 povećali bi mogućnost vertikalnog manevra, a Mi-35 efikasnost protivoklopnih dejstava. Zajedno, ovi helikopteri uvećali bi sposobnost brze intervencije u slučaju iznenadnog narušavanja bezbednosti Srbije. Nakon ovih isporuka, Vojska Srbije više neće biti ista, već daleko respektabilnija vojna sila - zaključuje Karan.

Sve bolji odnosi Srbije i Belorusije

Vulin dodaje da Srbija i Belorusija sve bolje sarađuju zahvaljujući izuzetnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka.
- Vojno-tehnička saradnja dve zemlje je na najvišem nivou do sada. Remont i modernizacija četiri 'miga 29' koje nabavljamo od Belorusije idu po dogovorenom planu - ističe Vulin, koji se juče sastao i sa beloruskim kolegom Andrejem Ravkovom.

Pročitajte OVDE kakvu to poruku u Banjaluku nosi Lavrov.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA