Najnovije

ŠESTI KRVAVI DAN BORBI ZA GRAD GAZNI: Talibani i avganistanska vojska u najžešćem okršaju do sada! (VIDEO)

Žestoke borbe za grad Gazni ne prestaju, zabeležen veliki broj poginulih i ranjenih na obe strane

Talibani u Avganistanu (Foto: Jutjub/BBC News)

Na konferenciji za novinare 13. avgusta, ministar odbrane Tarik Šah Bahrami rekao je da je više od 194 pripadnika Talibana, uključujući njihove komandante, ubijeno.

- Samo danas, 95 njih je ubijeno u vazdušnim napadima - rekao je, a potom dodao i da je tokom borbi ubijeno više od 100 avganistanskih vojnika i oko 30 civila.

- Snage bezbednosti su mobilisane iz okolnih provincija kako bi se pomoglo u odbijanju talibanskog napada na Gazni. Viši zvaničnici su u Gazniju, uključujući načelnika štaba vojske - rekao je Bahrami. Prema njegovim rečima, prijavljen je nestanak 50 komandosa tokom dana. On je rekao da će Gazni u narednih 24 sata videti veliki preokret na bolje.

Tokom iste konferencije za štampu, ministar unutrašnjih poslova Vais Ahmad Barmak rekao je: "Očistili smo Prvu policijsku oblast od talibana". On je dalje odbacio izveštaje da su talibani preuzeli kontrolu nad zatvorom, policijskim štabom i područjem Bala-e-Hezara. "U sukob su se uključile i avganistanske snage", tvrdi on. On je takođe napomenuo da su u poslednjih nekoliko dana Talibani imali veliki broj stradalih, bez navođenja bilo kakvih brojeva.

Napad na Gazni je glavni pokazatelj sile talibana, jer bi osvajanje grada na istoku zemlje prekinulo ključni autoput koji bi povezao Kabul na jugu, koji je pod kontrolom Talibana.

Avganistansko ministarstvo odbrane je 13. avgusta objavilo da se bitka za Gazni privodi kraju i da avganistanske snage bezbednosti napreduju protiv talibana u većini delova grada.

- Avganistanske snage bezbednosti gotovo imaju potpunu kontrolu nad Gaznijem dok napreduju prema neprijateljskim pozicijama - rekao je portparol Ministarstva odbrane DŽavid Gafori.

On je takođe rekao da se situacija normalizovala u nekim delovima grada. Prema izjavi, borba je nastavljena u predgrađu. On je tvrdi da je broj poginulih talibana 326 i da ih je mnogo ranjeno. Avganistanske snage su izgubile 100 ljudi, uključujući 70 policajaca i 30 vojnika. Takođe, prema rečima portparola, u borbama je ubijeno 30 do 40 civila. Autoput Gazni-Kandahar je zatvoren.

Nasart Rahimi, zamenik portparola Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da su bezbednosne snage u utorak tražile preostale talibanske borce u svakom delu Gaznija.

UN međutim, navodeći nepotvrđene izvore, tvrdi da civilne žrtve iznose oko 100, što su javili eksperti “France 24”. 

14. avgusta talibani su objavili 12-minutni video snimak koji prikazuje snimke grupe unutar grada. Video je objavilo talibansko medijsko krilo El Amara i prikazuje kompilaciju snimaka iz unutrašnjosti grada i sa periferije. Borci su prikazani unutar grada na jednom od glavnih trgova.

- Talibani su se približili gradu korak po korak. Počeli su preuzimajući kontrolne punktove blizu grada, zatim vojne ispostave, kasarne, a potom su ušli u grad i uspostavili kontrolu nad sedam okruga unutar grada - objasnio je stručnjak Vasim Nasr.

Tokom napada na Gazni, 13. augusta, talibanske snage su takođe preuzele bazu u severnom Avganistanu, ubivši 17 vojnika.  Talibanske snage su tvrdile da se na desetine avganistanskih vojnika predalo dok su drugi zarobljeni u borbi. Portparol ministarstva odbrane Gafur Ahmad DŽaved rekao je da je napad koji se dogodio u provinciji Fariab u okrugu Gormač doveo do smrti 17 vojnika i ranjavanja njih 19.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Talibani u akciji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA