Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Pre tri godine pucala sebi u glavu, sad je dobila novo lice

Kejti Stablfild ima 21 godinu i posle pokušaja samoubistva postala je najmlađa osoba u Americi kojoj je urađena transplantacije lica. Ona je prešla put od tri godine rekonstruktivnih postupaka i više od 15 sati na operativnom stolu, a sada će da pozira za novo izdanje magazina "National Geographic".

Kejti Stablfild (Foto: Jutjub)

Nakon teškog prekida i niza zdravstvenih problema u kratkom vremenu, Kejti se 2014. godine upucala u lice tokom posete bratu u Tenesiju. 

NJen brat Robert rekao je za "National Geographic" da je tad sestru pronašao u krvi i "bez lica". Sudeći prema izveštaju, metak je probio čelo, nos, sinuse i vilicu i ozbiljno joj je oštetio oči 

Oporavak je bio težak, kao i njeno spasavanje i borba za život. Dr Brajan Gatsman, specijalista koji je nadgledao u klinici, rekao je da je metak izazvao i traumatsku povredu mozga, uticao je njene hormone i nivo natrijuma, kao i funkciju frontalnog režnja. 

NJegov tim od 15 specijalista pomogao joj je i pružio priliku da opet ima svoj život, doduše drugačiji, ali ipak dostojanstven.

Od tada se u javnosti pojavljivala umotana šalom ili pod maskom. Stavljena je na listu za transplantaciju i čekala tri godine na lice koje joj odgovara. 

Transplantacija lica mlade Kejti je 40. takva intervencija u svetu, a treća u klinici Kliveland. 

Postupak se smatra eksperimentalnim i finansira ga Ministarstvo obrane putem Instituta za regenerativnu medicinu oružanih snaga, prenosi britanski San. 

At age 21, Katie Stubblefield became one of 40 people in the world to receive a face transplant.

Posted by KPIX CBS San Francisco Bay Area on Utorak, 14. avgust 2018.

Kejti čeka još nekoliko operacija, a na lekovima će ostati do kraja života.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA