Najnovije

OPOZICIJA PREDLOŽILA: Srbija treba da zamrzne pregovore dok Priština ne formira ZSO

Pokret Dosta je bilo poručuje da je u interesu Srbije da nastavi razgovore u Briselu samo pod uslovom da Priština ispuni svoj deo obaveza u vezi s formiranjem Zajednice srpskih opština, a da u protivnom Vlada Srbije zamrzne dalje pregovore do ispunjenja tih obaveza.

Saša Radulović (foto: Jutjub)

 

"Pre nego što nastavi razgovore, u najdubljem interesu Srbije je da Vlada zamrzne dalje pregovore dok Priština ne ispuni dogovoreno", stav je koji DJB prenosi u današnjem saopštenju.

Ispunili su se svi uslovi da Srbija proglasi Briselski sporazum pravno ništavim, smatraju u DJB, te predlažu Vladi Srbije da u cilju odbrane državnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i interesa nealbanskog stanovništva na KiM, uputi zvaničan zahtev EU pregovaračima da u roku od tri meseca Priština predloži nacrt Statuta ZSO, kao i da o tome obavesti Savet bezbednosti UN.

U protivnom, Narodna skupština Republike Srbije će proglasiti Briselski sporazum pravno ništavim zbog neispunjenja obaveza od strane Prištine, predlaže DJB.

U saopštenju DJB obrazlaže da su dalji razgovori u Briselu potpuno obesmišljeni odbijanjem Prištine da oformi Zajednicu srpskih opština, gromoglasnim ćutanjem EU i odsustvom bilo kakvog nagoveštaja da će naterati Prištinu da ispuni potpisano.

DJB podseća i da je Vlada Srbije ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma i praktično povukla državne organe sa severa Kosova, a da pri tome Priština nije ispunila nijednu.

Uz podsećanje da se prvih šest od 15 tačaka potpisanog Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine odnosi upravo na Zajednicu srpskih opština, u DJB navode i da više od šest godina Priština nije ni ponudila čak ni nacrt Statuta ZSO.

OVDE pogledajte šta je EU rekla o dogovoru Vučića i Tačija da nastave predovore.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Vučićevom menjanju stava o Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA