Najnovije

MALO IH JE, ALI SE BAR SLOBODNO MOLE BOGU: Priča o narodu koji je zauvek nestao sa vekovnih ognjišta (VIDEO)

Prvi put u svom gradu i crkvi na svetoj liturgiji posle šest godina progona i borbi za goli život

Asirci u Siriji (Foto: Pravda)

Vernici su se okupili na crkvenoj službi, pre nego što su zajedno obedovali. Proslava praznika Vaznesenja presvete Bogorodice u Tal Baloui, Asirci smatraju osnovnim pravom svog postojanja u Siriji, nakon progona iz područja pod kontrolom Islamske države (ID).

Video ispod: Asirci i život njihove zajednice u Siriji 2016. godine

Sama crkva je u toku okupacije sela 2015. godine teško oštećena od strane militanata ID. Uprkos restauraciji, delovi zgrade i dalje su ozbiljno oštećeni.

Većina Asiraca u regionu je proterana tokom napada ID pre tri godine. Stotine onih koji su ostali bili su odvedeni u zarobljeništvo, neki su oslobođeni nakon isplate otkupnine, dok su neki pogubljeni.

Video ispod: Mnoga sela u Siriji su govorila jezikom Isusa Hrista, situacija je sada dosta drugačija (Video je nastao 2015. godine, kada je broj Asiraca u Siriji bio mnogo veći).

Islamska država je uništila brojne asirske crkve pre nego što su ih lokalni i kurdski borci isterali iz tog područja. Mnoga asirska sela sada su pretvorena u zapuštena sela duhova, a njihovi stanovnici su pobegli u inostranstvo.

Pripadnici Islamske države planirali napade u Berlinu (Foto: Jutjub)

Pre sukoba, oko 20.000-40.000 Asiraca je živelo u Siriji, a većina njih živi u naseljima duž reke Kabur kao što je Tal Tamer. Danas, pozivajući se na lokalne aktiviste, u državi ima otprilike 1.000 Asiraca, jer je većina napustila Siriju.

Sirijski hrišćani su potomci drevnog asirskog naroda koji govori aramejski jezik, čije je carstvo postojalo do 612. pne. Ostali Asirci žive u obližnjem Iraku, Iranu i Turskoj. Mnogi su zauvek emigrirali sa Bliskog istoka nakon nasilja i progona.

O današnjem napadu na Iran, više pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Molitva asirskih hrišćana

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA