Najnovije

ŠTA JE SAD OVO: Iranci "raspametili" Albance

Iranski hakeri napali Albaniju...

Albanski parlament saopštio je da je pretrpeo sajber napad i da su hakeri pokušali da uđu u njihov sistem podataka, što je dovelo do privremenog zastoja u radu.

U saopštenju se navodi da sajber napad nije "dotakao podatke sistema" i dodaje da stručnjaci rade na otkrivanju kakve bi posledice mogao imati, prenosi AP.

Lokalni mediji su izvestili da su mobilni operater i avio-kompanija takođe bili na meti sajber napada. Napad je, navodno, izvela hakerska grupa "Homland džastis" sa sedištem u Iranu.

Albanija je pretrpela sajber napad u julu 2022. za koji su vlada i multinacionalne tehnološke kompanije okrivile iransko Ministarstvo spoljnih poslova. Veruje se da je napad bio osveta što je Albanija primila članove iranske opozicione grupe Mudžahedin-e-Halk, ili MEK. Tirana je dva meseca kasnije prekinula diplomatske odnose sa Iranom.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da Teheran stoji iza napada na veb stranice albanske vlade i navelo da su i oni bili žrtva sajber napada MEK-a.

Sjedinjene Države, NATO i Evropska unija podržale su u tom sporu Albaniju, koja je članica Alijanse.

U saopštenju poslatom Asošijeted presu, portparol MEK-a Ali Safavi navodi da prijavljeni sajber napadi u Albaniji "nisu povezani sa prisustvom ili aktivnostima" članova MEK-a u zemlji.

Pročitajte OVDE šta Šojgu kaže o SVO

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA