Najnovije

OD STOLICE U UN DO ZAMRZNUTOG KONFLIKTA: Za kosovsko pitanje nema rešenje ni opozicija

Lepeza predloženih opozicionih rešenja za kosovski problem svodi se na dva suprotstavljena stava: odbijanje promene statusa Kosova, odnosno dozvolu Prištini da uđe u međunarodne organizacije bez priznavanja nezavisnosti.

Đilas i Jeremić (Foto: Jutjub)

Za više od godinu dana od kada je predsednik Aleksandar Vučić pozvao celokupnu javnost na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, gotovo svi lideri opozicionih stranaka izneli su svoje mišljenje o ovom problemu. Jedini koji je na ovu temu ostao suzdržan je Dragan Đilas, jedan od osnivača budućeg Saveza za Srbiju.

S druge strane, Vuk Jeremić, lider Narodne stranke koja bi trebalo da bude jedan od stožera tog saveza, u obraćanju javnosti u poslednje vreme insistira upravo na pitanju o budućnosti Kosova. Tako je nedavno Narodna stranka organizovala inicijativu “Jedan potpis menja sve” kako bi se suprotstavila sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, jer bi na taj način, kako kažu, Kosovo dobilo stolicu u UN što je “poslednja stvar koju nije dobilo”.

Bojan Klačar iz “Cesida” ističe da ukrupnjavanje opozicije nije iskristalisalo jedinstven stav o Kosovu već da su se stvorila dva mišljenja.

- Prema jednom većinskom mišljenju u opoziciji, potrebno je oštro se suprotstaviti svakoj promeni Ustava Srbije i statusa Kosova. U takvom stavu prednjače DSS, Narodna stranka i Dveri. S tim što ove stranke nisu u potpunosti razradile svoje predloge. Najdalje je otišao Jeremić koji se bavio i načinom na koji bi dalje trebalo da se vode dalji pregovori sa Prištinom - ističe Klačar.

S druge strane, postoji manjinski, liberalniji stav.

- To je mišljenje da Kosovu treba ponuditi prohodnost u međunarodne organizacije, ali da mu se ne prizna nezavisnost. Takav stav predvode Saša Janković sa Pokretom slobodnih građana i LDP - naglašava Klačar.

Stavovi ostalih opozicionih stranaka su, kako navodi, fragmentisani, ali svode se na prethodne dve ideje.

- Ostale opozicione stranke su marginalizovane da gotovo njihove stavove praktično ne možemo ni čuti. Takav je, recimo, DJB u kojem više imamo pojedinačne ispade njegovih funkcionera - naglašava Klačar.

RADIKALI: Uključiti Rusiju u pregovore o Kosovu i Metohiji, više OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj objasnio Šiptarima istinu o Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA