Najnovije

STVAR JE JASNA: Amerika čvrsto uz „celovito Kosovo“ - Srbiji ne pomaže brzo rešenje!

Sudeći po poslednjim izjavama odlazećeg i dolazećeg ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija i Filipa Kosneta, od razmene teritorija Srbije i tzv. Kosova zasad neće biti ništa.

Priština (Foto: Jutjub)

Kandidat za novog ambasadora SAD u Prištini Filip Kosnet rekao je da je „važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija“.

Istog dana nešto ranije, Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će „ostaviti dve strane da postignu sporazum“, ali da će Beogradu i Prištini „biti jasno da neće imati neograničenu slobodu delovanja“.

Istoričar Saša Adamović kaže da onima koji su mislili da bi Trampova administracija mogla preko noći da promeni pristup rešavanju kosovskog problema, mora biti jasno da se to neće dogoditi.

U tom smislu trebalo bi posmatrati izjave kandidata za novog i još uvek aktuelnog američkog ambasadora u Prištini. To što oni govore zapravo je, u ovom trenutku, još uvek zvaničan stav Stejt departmenta, odnosno američke diplomatije.

„S druge strane, jasno je da Kosovo nije na visokom mestu u Trampovoj spoljnopolitičkoj agendi i mislim da u ovom trenutku američka diplomatija ima u svetu mnogo veće i značajnije probleme koje mora da rešava nego što je to kosovsko pitanje. Takođe, jasno je da je srpska diplomatija izgubila dosta vremena od dolaska Trampa u Belu kuću jer nije adekvatno reagovala na tu prilično radikalnu promenu u američkoj politici“, kaže Adamović.

Izgubljeno je dosta vremena i nije se mnogo uradilo da se SAD, odnosno nova Trampova administracija, uvere u potrebu preispitivanja dosadašnje politike prema Kosovu i Metohiji.

Adamović ističe da Srbija trenutno nema ni adekvatnog ambasadora u Vašingtonu, koji je „po svemu sudeći, potpuno beskoristan i nije nimalo uticao na to da nova američka administracija preispita dosadašnju politiku prema Srbiji i Kosovu“.

Sagovornik smatra da bi izjavu budućeg ambasadora SAD u Prištini trebalo posmatrati u svetlu nastavka dosadašnje politike prema Kosovu, što nam kazuje da u ovom trenutku povoljno rešenje za srpsku stranu nije moguće.

Međutim, Srbija bi mogla, računajući na radikalne promene u međunarodnim odnosima i uz adekvatnu diplomatsku aktivnost, doći u poziciju da utiče na promenu stava Trampove administracije.

„Naša diplomatija mora imati jasan plan kad je u pitanju odbrana Kosova, a procenjivati kad bi moglo doći do promena još je vrlo rano. Moramo sačekati dalji razvoj promena na globalnom nivou, koje, po svemu sudeći, idu u našu korist i mi bismo mogli, ako dobro predviđamo ono što će se dešavati u budućnosti, s više optimizma posmatrati stvari. Imamo mnogo osnova da verujemo da će pozicija Srbije u međunarodnoj areni biti bolja nego što je sada“, smatra Adamović.

On dodaje da je sasvim moguće da budući ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet nije čuo za sastanak Ivice Dačića sa savetnikom i zetom američkog predsednika DŽeradom Kušnerom na kome je, navodno, nagoveštena promena pozicije Sjedinjenih Država.

„Sa druge strane, taj sastanak za Srbiju može biti veoma koristan, iako dolazi sa velikim zakašnjenjem, upravo iz tog razloga što je to prilika da Srbija predstavi svoj pogled na kosovski problem najuticajnijim ljudima u Trampovoj administraciji. Nama treba mnogo više takvih susreta sa uticajnim ljudima u američkoj politici, pre svega onima koji dele Trampov pogled na svet, jer među njima bismo i te kako mogli da imamo mnogo više razumevanja za našu poziciju nego što je to bio slučaj u prethodnim administracijama“, ističe Adamović.

Jako je važno da imamo što više takvih kontakata, i javnih i tajnih, gde bismo mogli uticajnim ljudima da pokažemo kakva je pozicija Srbije prema rešavanju kosovskog problema, zaključio je Adamović.

Pročitajte OVDE kome je Dodik zapretio i šta će smatrati agresijom na RS.

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski - Amerika je iskoristila Kosovo ali Srbija je sama kriva.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA