Najnovije

Rusija pretekla sve zapadne zemlje u proizvodnji novih naoružanja za najmanje 20 godina

Rusija i Kina su ispred Sjedinjenih Država na više pravaca u konstrukciji i proizvodnji hipersoničniog oružja – priznao je general DŽon Hejten, šef Strateške komande oružanih snaga SAD.

Avangard (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Učinio je to na brifingu za novinare i dodatno razjasnio:

„Mogu da kažem – oslanjajući se na otvorene izvore – da vlada i oružane snage Kine krajnje agresivno rade na testiranjima svojih hipersoničnih sredstava. Oni na tome izvanredno agresivno rade. I mi u SAD  krajnje agresivno nastupamo na tom planu“.

U nastavku je rekao: „Sjedinjene Države u nekim oblastima hipersoničnog naoružanja nalaze se ispred Kine i Rusije. U nekim drugim oblastima Kina i Rusija su nas pretekle. Vratila se konkurencija velikih sila“:

Ovome – povratku konkurencije velikih sila – Hejten je posvetio ove reči:

„Pošto smo se vratili konkurenciji velikih sila, Sjedinjene Države moraju da budu u stanju da na novim oružjima rade brže od svojih protivnika. To smo uvek uspevali u prošlosti. To moramo moći i ubuduće“.

SAD su 19. januara – prvi put za poslednjih deset godina – objavila deo svoje Strategije nacionalne odbrane u kojem je ukazano da se SAD  moraju usredsrediti na dugotrajno strateško suparništvo sa Rusijom i Kinom.

Moskva je 19. jula objavila da je njena vojna industrija započela serijsku proizvodnju hipersoničnog raketnog sistema „Avangard“.

U završnoj fazi je i rad na okeanskom višenamenskom sistemu „Posejdon“, ali je Hejten na istom brifingu ocenio da novi ruski udarni sistemi „ne menjaju sistem nuklearnog obuzdavanja i ne obezbeđuju Moskvi neke posebne prednosti“.

Američki general je – ne iznoseći nikakve argumente – posebno ukazao:

„Uopšte ne bih voleo da budem u koži onih Rusa koji će morati da primenjuju te nove udarne sisteme. To su prilično zastrašujući sistemi. Drago mi je što nisam Rus i što ne moramo da primenim sistem Posejdion“.

Nešto pre Hejtenovog nastupa je francusko onlajn izdanje AgoraVox objavilo da je Rusija pretekla sve zapadne zemlje u proizvodnji novih naoružanja za najmanje 20 godina.

AgoraVox čak tvrdi: „Eksperti koji su donedavno smatrali da Rusija ne može ništa da postigne bez pomoći Zapada, sada su obeshrabreni njenim uspesima u Siriji i na Krimu“.

AgoraVox procenjuje da su zapadne antiruske sankcije „smanjile zavisnost Rusije od zapadnog neoliberalnog kapitalizma“ i njenu armiju pretvorile u „opasnu silu koja će samo dalje jačati narednih godina“

Francusko izdanje navodi da će u narednih deset godina doći do promena u svetskom poretku u kojem će Evropskoj uniji biti teško da da sebi nađu mesto sbog sopstvene vojne slabosti.

A Rusija je – ocenjuje AgoraVox – izabrala dobar kurs i već je ušla u krug velikih svetskih sila.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA