Najnovije

AMERIKANCI TVRDE: Rusi izgubili nuklearnu raketu tokom testa i sada ne znaju gde je (VIDEO)

Amerikanci tvrde da se ruska armija priprema da krene u potragu za jednim izgubljenim nuklearnim projektilom, koji je predsednik te zemlje Vladimir Putin u martu ponosno predstavio kao raketu koja može da pogodi bilo koji cilj u svetu i protiv koje nema odbrane.

Burevestnik (foto: MORF)

Američki obaveštajni izvori navode da je ruska armija četiri puta testirala novo oružje, između novembra 2017. i februara ove godine, i da su svi završeni neslavno - rušenjem projektila u more.

Sada se zbog straha od curenja radioaktivnog materijala priprema misija potrage za izgubljenim projektilom. TV stanica CNBC prenosi, pozivajući se na američke obaveštajne izbore, da će potraga biti izvršena u Barencovom moru. U potragu za izgubljenom nuklearkom biće poslata tri vojna broda, od kojih je jedan opremljen za rad s radioaktivnim materijalima. Naučnici su zabrinuti da bi radioaktivni materijal iz projektila mogao da nanese veliku štetu životu u okeanu.

- Ako je ovaj projektil izgubljen u moru i bude lociran i izvučen bez oštećenja, onda hipotetički možemo da prođemo bez zagađenja i širenja radioaktivnosti.

Ali sumnjam da je to moguće zbog velike siline udara pri njegovom padu u more. Ako ispalite projektil koji je na nuklearni pogon ili sadrži nuklearno punjenje, taj materijal će završiti tamo gde završi i projektil - rekao je Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informacionog projekta Saveza američkih naučnika.

Upravo je predsednik Vladimir Putin u velikom obraćanju naciji u martu rekao da Rusija poseduje novi tip nuklearnog oružja.

"U pitanju je stelt projektil s nuklearnom glavom, koji ima neograničeni domet, nepredvidivu putanju i mogućnost da izbegava presretače. Neuhvatljiv je za sve postojeće i buduće raketne odbrambene i protivvazdušne sisteme. Niko u svetu ne poseduje slično oružje", kazao je Putin.

Prema tvrdnjama američkih obaveštajaca, koji su s velikom pažnjom pratili testiranje novog neuhvatljivog ruskog nuklearnog projektila, najduži let je trajao nešto više od dva minuta, dok je najkraći bio tek četiri sekunde. Novi ruski projektili koriste pogon na raketno gorivo za poletanje, nakon čega se aktivira nuklearni pogon. Upravo je izostanak aktiviranja nuklearnog pogona razlog za udes testiranih projektila.

Nikada nećete pogoditi koja kompanija pravi najveći avion na svetu, o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA