Najnovije

U ČAST DESPOTA STEFANA: Vitezovi se vraćaju u Manasiju (FOTO)

Vitezovi iz 23 države prikazaće svoje veštine i znanja pod zidinama manastira Manasija od 24. do 26. avgusta. Ovogodišnji međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević - Just Out Manasija" biće u znaku jubileja - šest vekova ove svetinje kod Despotovca.

Vitez (foto: Pixabay)

Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjovekovne hrane i pića, predstavljanja starih zanata, bogatog kulturno-umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će moći da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe.

- Naš festival je poseban po tome što je porodičnog karaktera, okrenut deci i mladima - govori nam Bojan Tasić, programski direktor ovog viteškog festivala. 

- Približavamo srednjovekovnu kulturu i običaje, viteška načela i vrline i vodimo naše posetioce na jedno magično putovanje kroz vreme unazad 600 godina. U srednjovekovnom kampu tokom ta tri dana vitezovi će obitavati u svojim šatorima, pričati o istoriji zemlje iz koje dolaze i boriti se u čast despota Stefana Lazarevića, graditelja Manasije.

Program je zamišljen tako da u svakom trenutku na različitim štandovima u kampu posetioci mogu da se oprobaju u nekim od veština i zanata.

- Streličarstvo, bacanje koplja i gađanje sekirom biće dostupni na samom ulasku - kaže Tasić. 

- Tu je i viteška škola jahanja, kao i borilište za borbe u oklopima koje su i najzanimljiviji deo dnevnog i večernjeg programa…

Osim Srbije, ove godine vitezovi dolaze iz 22 zemlje, a svoj dolazak iz Češke, Slovačke, Nemačke, Švedske, Rusije, Italije... najavljuju preko sajtova i društvenih mreža. Organizatori očekuju 600 vitezova, dama i štitonoša, shodno jubileju povodom koga organizuju ovogodišnji Just Out festival. Udruženje "Beli orlovi" je viteški domaćin, a za ovaj događaj pripremaju se kroz razne radionice, treninge mačevanja i streličarstva u zgradi BIGZ-a, gde je njihovo sedište u Beogradu.

- Jedan od ciljeva svakog festivala viteštva je pravilna istorijska rekonstrukcija srednjeg veka kroz vojnu istoriju i prikaze iz svakodnevnog života naroda iz tog vremena - kaže Tasić. - Svaka zemlja sa srednjovekovnom istorijom ima društva koja se bave onim što mi zovemo "srednjovekovnom rekonstrukcijom" i kroz eksperimentalnu arheologiju istražuju taj period. U sklopu društava su često i stručnjaci iz istorije, etnologije, antropologije i arheologije, koji, podržani na nacionalnom nivou, rade taj posao profesionalno.

Festival Just Out se održava tek četvrti put, već je postao tradicionalno okupljanje viteških družina iz Evrope i sveta - naglašava Tasić. - Po broju posetilaca, kojih je samo prošle godine bilo oko 100.000, a i po broju gostujućih zemalja, ulazimo u krug velikih svetskih festivala. Ako i dalje budemo imali podršku, neće proći mnogo vremena i mi ćemo se upisati u mapu svetski poznatih viteških turnira.

OVDE pogledajte kako je blaćenje igumana Save Janjića dogovoreno u vrhu države.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Viteške igre u Manasiji 2016.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA