Najnovije

MOSKVA SAOPŠTILA REZULTAT ISTRAŽIVANJA: Zapad je proizveo najmanje stotinu hemijskih agenasa sličnih "novičoku"

MOSKVA - Zemlje Zapada su od sredine devedesetih godina prošlog veka proizvele najmanje 100 hemijskih agenasa slicnih "novičoku", navodi se u izveštaju koji je objavljen u sredu na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ministarstvo je podsetilo da je u januaru 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o hemijskom oružju i odmah počela njenu primenu, prenosi agencija Tass.

"Eliminacija ruskog hemijskog oružja je izvršena pod strogom međunarodnom kontrolom. Taj obiman proces je dovršen 27. septembra 2017. godine", navodi ministarstvo.

U izveštaju se dodaje da je generalni direktor sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdio finalnu eliminaciju hemijskog oružja u Rusiji.

"Kada se radi o supstanci nazvanoj `novičok` u zapadnim zemljama, njena struktura je prvi put predstavljena 1998. godine u bazi podataka americkog Nacionalnog instituta za standardizaciju", navodi rusko ministarstvo .

"Oko 20 zemalja Zapada istraživalo je slične supstance kao što je novičok od sredine devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga nabave, kao i njegove štetne efekte", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje i da strane naučne publikacije sadrže formule čak 100 jedinjenja koja u nekoj meri imaju svojstva slicna "novičoku".

Ministarstvo je istaklo i da je dosta teško imenovati zemlju iz koje je potekao tip agensa kakav je identifikovan u britanskom gradu Solzberiju, imajući u vidu činjenicu da su metode nabavljanja jedinjenja sličnih novičoku veoma raširene na Zapadu, prenosi Tass.

Rusi imaju novi tenk! Pogledajte OVDE fantastičnu čeličnu zver koja Amerima uteruje strah u kosti.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Koliko je opasan "novinar"?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA