Najnovije

Ako imate manje od ovoliko zuba preti vam duga, neprijatna i smrtonosna bolest

LJudi koji vode računa o svojim zubima imaju manje šanse da pate od insomnije, jer penzioneri koji imaju manje od 10 svojih zuba retko kada imaju 7 sati kvalitetnog sna koji im je potreban kako bi normalno funkcionisali.

Ilustracija (Foto: pixabay)

Nedostatak zuba utiče na položaj jezika u ustima što može da dovede do pojave spavajuće apnee, koja se javlja kada se zidovi grla opuštaju i sužavaju tokom spavanja što utiče na poremećaj normalnog disanja. Insomija dovodi do povećanja krvnog pritiska, šloga, srčanih bolesti i depresije.

Istraživači sa Univerziteta Sendai u Japanu posmatrali su grupu od 23.444 osoba prosečne starosti 73 godine. Rezultati su objavljeni u žurnalu Medicine spavanja i ukazuju da 10 i manje zuba u ustima uzrokuje spavanje od manje od 4 sati ili više od 7 tokom noći.

Nedostatak sna vodi do pojave šloga, dijabetesa, srčanih oboljenja i prerane smrti. Starije osobe koje imaju 20 zuba imaju najveće šanse da spavaju preporučenih 7 sati tokom noći.

San je veoma važan kako bi se mozak odmorio i rešio nepotrednog “sadržaja”, a usled nedovoljno sna sistem radi prekovremeno i dolazi do uklanjanja čak i zdravih nervnih ćelija. Zbog toga je veoma važno da u toku noći imamo kvalitetan san, kako se naš mozak ne bi sam “pojeo”. Ukoliko imate neki zdravstveni problem vezan za zube veoma je važno da se javite stomatologu jer time investirate u vaše zdravlje na duge staze.

Najveća pljačka u istoriji Srbije. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Telegraf


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Saveti kako preventivno delovati protiv širenja morbila

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA