Najnovije

SKANDAL! Ruski pisac nepoželjan u BiH: Politički obračun preko Prilepina?

Poznatom ruskom piscu Zaharu Prilepinu, koji je danas trebalo da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih ''bezbednosnih razloga''.

Zahar Prilepin (Foto: Jutjub)

Prilepin je juče iz Rusije doputovao u Beograd, a kada se sa beogradskog aerodroma uputio ka Banjaluci, gde je trebalo da bude glavni gost manifestacije "Kočićev zbor”, na graničnom prelazu u Rači pasoš mu je oduzet i upućen na proveru, nakon čega je Prilepinu zabranjen ulazak od strane Granične službe BiH. Jedino objašnjenje koje je dobio jeste da “njegovo prisustvo predstavlja opasnost za bezbednost građana i narušava javni mir i poredak te predstavlja pretnju za međunarodne odnose BIH.” Tako je Prilepin iznenada saznao da je već gotovo šest meseci ''persona non grata'' u ovoj zemlji, u koju se inače uputio po pozivu organizatora?!

I više je nego jasno da ovakva odluka BiH predstavlja monetu za neke političke obračune Bošnjaka, jer nikome i dalje nije jasno kako Zahar Prilepin, pisac svetskog ugleda, predstavlja bilo kakvu opasnost za građane BIH, a kamoli na koji način narušava međunarodne odnose. Slično mišljenje juče je izneo predsednik RS Milorad Dodik, istakavši da je naredba o zabrani ulaska na teritoriju BiH “sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske”.

- Zahtevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac pretnja po bezbednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta? Zabranu ulaska ruskom piscu vidimo kao učešće bezbednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u poslednje vreme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS i PDP u Sarajevu - istakao je Dodik za “Srnu”.

Podsetimo, Prilepin je prošle godine bio gost našeg reditelja Emira Kusturice u Andrićgradu, kada je ovenčan i”Andrićevom nagrado”. On tada nije krio svoje oduševljenje gostoprimstvom”srpske braće”, izjaviši da mu je žao što nije branio Srbe za vreme NATO agresije 1999. godine.

- Braća smo po duhu, ali i po delima. Čak i o ratu slično mislimo, a to nije mala stvar. Kada je NATO bombardovao Srbiju, ja sam bio momak. Sada žalim što nisam obukao uniformu, što nisam došao da se sa svojom braćom borim. Rusija je tada bila slaba. Nije bilo saglasja između političara i naroda, a da je ono postojalo, moja zemlja bi branila Srbe – izjavio je Prilepin tom prilikom.

Ambasada Rusije u BiH sinoć je izrazila zabrinutost i duboko razočarenje zbog odluke da se zabrani ulazak Prilepinu i zatražila hitno objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA