Najnovije

TAČI: Dogovor sa Beogradom o razgraničenju bi bio istorijski uspeh i pobeda za Albance

Niko ne treba da strahuje od potencijalnog "mirovnog sporazuma" sa Srbijom, čak iako to podrazumeva "korekciju" granica, rekao je danas predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Tači (foto: Pravda)

- Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, ni poslednji koji su pravili korekciju granica kako bi rešili konflikt - ukazao je on na pres konferenciji u Alpbahu. 

Ako postignemo dogovor o razgraničenju u dijalogu sa Beogradom, to bi bio, rekao je Tači, istorijski uspeh i pobeda za Albance, a, ako ne postignemo, ostaće otvorena mnoga pitanja, ne samo za Kosovo i Srbiju, već ceo Balkan.

Tači je, osvrnuvši se na sastanak koji je održan u Beču sa kancelarom Kurcom, rekao da bi austrijski kancelar mogao, kao predsedavajući EU, mogao da igra ključnu ulogu za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu. 

- Vreme je da napredujemo brže i na bolji način. Dijalog i pregovori o našem sporazumu su teški sa Aleksandrom Vučićem. Nije tajna da imamo velike razlike u stavovima o "mirovnom sporazumu". Ali istovremeno smo opredlejeni da nastavimo pregovore, da razmotrimo mnoge opcije koje bi donele dogovor - rekao je on. 

Tači je kazao da je bolje da se sporazum postigne što pre, jer će omogućiti brži napredak ka EU. 

- Rešavanje pitanja demarkacje sa Crnom Gorom trajalo je tri godine, i bilo je teško, ali smo ga rešili. Ne treba gubiti vreme, godine i decenije za postizanje sporzauma i pomirenje - poručio je on. 

On je istakao da je Kosovo opredeljeno da ostvari cilj približavanja EU, dodajući da je u tome ključan težak proces dijaloga sa Beogradom. 

- Ušli smo u završnu fazu dijaloga i potrebna nam je podrška EU, SAD, ali i ostatka međunarodne zajendice, kako bi postigli pravno obavezujući sporazum. Bez tog dogovora Kosovo i Sbrija će blokirati jedna drugu u napredovanju ka EU, a region će nastaviti da bude izložen riziku nestabilnosti - naglasio je Tači. 

OVDE pogledajte sve o novom napadu na Srbe u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Istina o Kosovu i Metohiji koju je predsednik Milošević izrekao u dva minuta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA