Najnovije

BOŠNJACI POKUŠAVAJU DA SPREČE SRBE DA BUDU U VOJSCI: Falsifikovli regrutu medicinski nalaz

Krsta Jeličić (24) uredno se prijavio na konkurs za Oružane snage BiH u junu. Prošao je fizičke pripreme i nakon toga i intervju. Zatim je usledio i redovan lekarski pregled. Ali, kod lekarskog je nastao problem. Naime, iako je Krsta očekivao da će sve da prođe kako treba na lekarskom pregledu, jer je sportista koji već 15 godina dva puta godišnje radi sistematske pregleda i zna da nema zdravstveni problema, ipak je iz sarajevske opšte bolnice "Abdulah Nakaš" u Ministarstvo odbrane BiH poslat nalaz da Krsta ima hepatitis B.

Ilustracija (foto: vojska BiH)

Nakon ovog nalaza Krsta dobija odbijenicu iz Ministarstva odbrane BiH, u kojoj se navodi da je nakon nalaza iz bolnice "Abdulah Nakaš" donesena odluka da je nesposoban za vojsku.

Krsta kaže, za naš list, da je bio šokiran kad je dobio odbijenicu u kojoj stoji da je nesposoban.

- U odbijenici nije pisalo zbog čega, i to je praksa godinama. Ipak, uspeo sam doći do kartona iz bolnice i da vidim šta je napisano. I tamo jasno stoji da su mi svi nalazi uredni, ali da sam pozitivan na hepatitis B. Bio sam u šoku. Znam da sam zdrav ko dren i da nemam fizičkih problema. Odmah sam otišao prvo u Univerzitetsku bolnicu u Foču i uradio nalaze na hepatitis B i, naravno, dobio nalaz da nemam hepatitis B. Zatim sam otišao i u Banjaluku u UKC RS da i tamo uradim još jednom nalaze i isto je potvrđeno da nemam hepatitis B i da sam zdrav - priča Krsta.

On dalje kaže da je uputio žalbu Ministarstvu odbrane BiH gde jasno traži da ponovo uradi nalaze i da mu se odgovori da li je moguće da je došlo do greške kod lekarskog pregleda i da laboratorija nije uradila nalaz kako treba.

- Ministarstvo odbrane mi još nije odgovorilo na žalbu. Naravno, vade se na birokratiju i na rok od 30 dana. Za to vreme je već započela obuka kandidata koji su prošli lekarski. Zanimljivo je i da sam odbijenicu dobio deset dana nakon što je započela obuka - kaže Jeličić.

On dodaje da nije jedini primer dvostrukih aršina i sumnjivih medicinskih pregleda u sarajevskoj opštoj bolnici "Abdulah Nakaš" i laboratoriji koja radi nalaze.

Planski precrtani

Razgovarao sam sa mnogim momcima koji su dobijali i ranije odbijenice i isto su uvereni da su planski precrtani. Ali, pošto Ministartsvo odbrane BiH ne dozvoljava da vidite medicinski karton, sve je teško dokazati. Ipak posedujem validnu dokumentaciju i tražim odgovore od nadležnih. Hoću da znam da li je neko pogrešio slučajno ili namerno. Odnosno, da mi se omogući da nastavim obuku za Oružane snage BiH jer očigledno sam žrtva nečijih zlih namera, ili da verujem da je sve greška u laboratoriji - poručije Krsta.

OVDE pogledajte kako su vlasti BiH zaratile sa Srbijom i Rusijom.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Naša Srpska Republika

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA