Najnovije

KURC: EU ne sme da izgubi Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je večeras da ima osećaj da postoji primetno približavanje Beograda i Prištine.

Kruc (foto: Sinhua)

"Tu situaciju treba iskoristiti za pronalaženje rešenja", naglasio je Kurc na Evropskom forumu u Alpbahu.

U debati o budućnosti EU, na pitanje studenta poreklom iz Bosne i Hercegovine o stavu o promeni granica na Zapadnom Balkanu, što se u poslednje vreme spominje, uz tvrdnju da Bosni preti rat u tom slučaju, Kurc je rekao da je u BiH situacija izazovnija.

"Međutim, imam nadu da što se više država regiona približava EU, to će one zemlje, u kojima je politička situacija teža, biti podstaknute da napreduju", naveo je austrijski kancelar.

Negirao je da je u svom izlaganju govorio o Zapadnom Balkanu kao kriznom žarištu, već je rekao da se zalaže da region uđe u EU.

"Ne govorim o Zapadnom Balkanu kao o kriznom žarištu, već kao regionu koji treba da bude članica EU, a krizna žarišta ne mogu pristupiti", objasnio je Kurc.

Rekao je da je sa rukovodstvom u BiH pre par nedelja razgovarao, sa predsednikom privremenih institucija na Kosovu u petak, i da veruje da su oni svesni da je u EU, Austrija najsnažnije podržava region.

"Mi se osećamo istorijski povezani sa ovim zemljama, tamo smo veoma ekonomski aktivni, postoji i snažna ljudska povezanost. Mi smo najveći podržavaoci regiona u EU", podvukao je austrijski kancelar, koji je danas u Alpbahu obeležio 32. rođendan.

Kurc se založio za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, upozorivši na opasnost da bi se region, u suprotnom, mogao naći pod uticajem drugih.

Kurc je, na Evropskom forumu Alpbah, rekao da treba imati u vidu da Zapadni Balkan nema samo evropsku perspektivu.

"Istina je da postoji perspektiva pristupanja EU, ili za snažniji uticaj Rusije, Turske i iz drugih delova sveta", objasnio je on.

"Izgubiti taj region koji je tako blizu nas bilo bi loše po Zapadni Balkan, ali i nas u EU", upozorio je Kurc koji trenutno predsedava Savetu Evropske unije.

OVDE pogledajte kako Srbi sa Kosova ne veruju Tačiju Zmiji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin i Kurc u Beču

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA