Najnovije

DAČIĆ: Hrvatska je jedina država u Evropi koja slavi etničko čišćenje, jadna je ta Evropa kojoj su oni moralni uzori (VIDEO)

Govoreći o obeležavanju 23. godišnjice "Oluje", ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da ne treba ništa da nas iznenadi kada je o Hrvatskoj reč, budući da je ona možda jedina država u EU, a verovatno i u Evropi koja slavi etničko čišćenje.

Dačić (Foto: Jutjub)

On kaže da objektivni istorijski problemi ne treba da nam budu tema i osnov u razgovrima o budućnosti, ali Hrvatska odnosom prema prošlosti, a samim tim i odnosom prema srpskom narodu, stalno forsira tezu relativizacije i negiranja zločina, izmišljaju se teze, pa je tako Plenković juče govorio o velikosrpskoj agresiji. 

- Rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je usledio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat. U Hrvatskoj je 1991. godine živelo 580.000 Srba, oni su tu bili vekovima i niko nije otišao odavde da diže ustanak u Hrvatskoj, već su se ljudi osetili ugroženima posle proglašenja nove nezavisne države Hrvatske. Lažno se govori o velikosrpskoj agresiji. Velika Srbija nikada nije postojala, to je fikcija, i nažalost nikad je nije bilo. S druge strane, imali smo NDH ili veliku Hrvatsku koja je dolazila do Zemuna, Novog Pazara, Šapca, koja je obuhvatala celu Bosnu i Hercegovinu. Ako je neko izvršio agresiju, izvršila ju je Hrvartska u Drugom svetskom ratu. Vučić je uporedio odnos Hitlera prema Jevrejima i odnos Hrvata prema srpskom narodu. Mile Budak imao je tezu: "trećinu Srba ubiti, trećinu proterati, trećinu pokatoličiti" - podseća Dačić. 

Ističe da je Franjo Tuđman svojevremeno izjavio da je srećan jer mu žena nije Srpkinja ili Jevrejka, i kaže da je žalosno što se zastava Izraela vijorila u Kninu na proslavi zločinačke akcije. 

- Ministarstvo je poručilo da je razočarano aktom. To je nemoralno i prema sopstvenom narodu, jevrejskom narodu, jer je toliko Jevreja nastradalo u Jasenovcu, a hrvatski režim relativizuje jevrejske žrtve. I dalje ispred Jasenovca stoji tabla "za dom spremni" - kaže Dačić za Pink.

Kada je reč o prisustvu crnogorskog oficira, ministar podseća da nije "on išao da ratuje u Dubrovnik, nego Crnogorci". Kaže da je to istorijska istina i da ne razume prisustvo crnogorskog oficira. Dačić podvlači da je akcija "Oluja" najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata i da su mnoge države otkazvale učešće u proslavi baš zbog ove činjenice. 560.000 Srba bilo je 1991, a od 2000. cifra je pala na 180.000.

- Gde su ti Srbi? Gradonačelnik Knina danas govori da nije reč o akciji protiv Srba nego protiv zločinačke politike. Koje zločinačke politike? On je zločinac! Gradonačelnik Knina je Hrvat u mestu koje su vekovima istorijski bio srpski! Gde su ti Kninjani? Oterali su sve Kninjane i postavili svog čoveka da mudruje! Srbija treba da trraži da se otvori generalni konzulat Srbije u Kninu, kao što treba da postoji u Crnoj Gori, u Beranu ili Kolšinu, svejedno - kaže Dačić.  

Podseća da je juče Marko Perković Tompson svirao u Glini, a za vreme Drugog svetskog rata i NDH je tu zapaljena crkva koja je napunjena zaklanim Srbima. Odmah do crkve bio je srpski dom posle Drugog svetskog rata. Proterali su Srbe i taj objekat pretvorili u hrvatski dom. 

- I tu je pevao Tompson. Pa, kako ih nije sramota?! - zapitao je Dačić.

Podseća da Hrvatska poručuje Srbiji da sa "ovakvim liderima ne može u EU". 

- Jadna li je ta Evropa kojoj Hrvatska predstavlja moralne uzore! - kaže Dačić.

Fašisti su, kaže, u Zagrebu dočekivani cvećem. Dočekivani su i Partizani, što govori o  mentalitetu hrvatskog naroda. Ističe da tenzije moraju da se smanje, ali dodela medalja, relativizacija zločina, negiranje zločina, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, ništa od ovoga Srbija neće prihvatiti. 

Kaže da su američki instruktori direktno pomogli akciju "Oluja" logistički, ili na druge načine. Etničko čišćenje, kaže, oslikano je u popisima i u Evropi se samo na Kosovu i u Hrvatskoj ono slavi. 

Kaže da Hrvati Vučiću zameraju i to što koristi reč "Krajišnici" iako on termin nije izmislio. Ističe da oni žele da i u Srbiji bude neko ko će hvaliti "Oluju" i ko će čak slati svoje predstavnike na proslave.

- To je sramotno i ne želim uopšte da komentarišem ono što se juče čulo, jer je to stvarno jedan polušaj relativizacije i pranja sopstvene istorije. Niko ne može da precrta istoriju Hrvatske u Drugom svetskom ratu - kaže Dačić.

Izraelsku zastavu, kaže, ne razume, posebno nakon što je izraelski predsednik poručio Hrvatima da moraju da se suoče sa svojom istorijom. To je, kaže, beleg koji će izraelska država nositi. 

Ne mešamo se u unutrašnje poslove CG, ali brinemo o pravima Srba

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Dačić ističe da Srbija nema nameru da se meša u unutrašnje poslove CG, ali da ima pravo da se interesuje i brine za svoj narod. Reč je o, kako kaže, trećini stanovništva Crne Gore. 

Ovo je, kaže, obaveza Srbije i mora se ozbiljnije primenjivati u kontaktu sa crnogorskim zvaničnicima. 

- Treba da se interesujemo koliko Srba radi u CG, kakvo je zapošljavanje... ne smemo da budemo jedni protiv drugih iako se politička pozicija pojedinaca menjala. Srbi moraju tražiti svoj srpski politički identitet, osim nacionalnog. Treba da se baziramo na pravima i interesima Srba, a ne da ispadne da su Srbi u CG remetilački faktor - kaže ministar.

Pojavio se novi snimak atentata na Madura i njega možete pogledati OVDE.

Izvor: Pink

Bonus video

 

Francuska izgubila kontrolu nad 800 naselja na svojoj teritoriji, čak i nad delovima Pariza – Dušan Gujaničić

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA