Najnovije

Parovićev predlog nekoliko konkretnih mera oko Kosova i Metohije

Bez obzira na svu diplomatsku šminku jasno je da su briselski pregovori doživeli krah, a da je ionako loš briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru. Možda deluje paradoksalno, ali upravo je ovakva situacija najsrećniji mogući ishod po Srbiju jer je ovo šansa da se izađe iz koloseka koji je vodio ka ulasku tzv. Republike Kosovo u Ujedinjene nacije čime bi se zaokružila lažna državnost te mafijaške tvorevine.

Miroslav Parović (Foto: NSP)

Piše: Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

Iz tog razloga očekujem da državni vrh pod hitno promeni strategiju vezano za Kosovo i Metohiju i da fokus politike okrene ka ojačavanju srpskih pozicija na Kosmetu. U tom pravcu stranka na čijem sam čelu, Narodni slobodarski pokret predlaže nekoliko konkretnih mera za koje smatramo da se što hitnije moraju preduzeti:

Uspostavljanje radnog tela za stalni dijalog na temu Kosova i Metohije između Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Ova institucija bi omogućila ponovno uspostavljanje očigledno narušenog odnosa između vlasti u Srbiji i dela episkopa SPC. Ovo je veoma važno jer naša crkva ima vrlo veliku mogućnost da aktivno pomogne u organizovanju i zaštiti Srba na samom KiM. Takođe, SPC ima veliki diplomatski potencijal koji se dosta slabo koristi.

Uspostavljanje državnog saveta za Kosovo i Metohiju u koji bi ušli predstavnici svih političkih stranaka i NVO organizacija koje se na teritoriji Kosmeta bave srpskim nacionalnim pitanjem, kao i organizacija koje okupljaju Srbe raseljene sa KiM. Ovo treba da bude početni korak u prelasku sa stranačke na nacionalno državotvornu politiku na Kosmetu. Srpska lista zbog nekolicine u javnosti prokazanih ličnosti koje se u njoj nalaze sve više postaje deo problema. Takođe, odnos Eparhije raško-prizrenske i pojedinih predstavnika Srpske liste je veoma loš, a to smanjuje mogućnost jakog srpskog delovanja na terenu. Sve ovo ukazuje na potrebu institucionalnog pomirenja Srba sa pravom glasa na KiM (oni koji žive na teritoriji KiM i interno raseljeni), a savet koji predlažemo bi upravo imao takvu ulogu.

Sprečavanje tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja medija o bezbednosnom stanju na KiM. Ovo je izuzetno važno jer se konstantnim senzacionalističkim izveštavanjem u javnosti stvara pogrešna slika o realnom stanju na terenu i otvara se prostor za zloupotrebu.

Priprema paketa konkretnih privrednih i ekonomskih projekata koje će Vlada Srbije sprovesti na onim teritorijama gde su Srbi većina. Ova mera bila bi uvod u dugoročan projekat realnog ekonomskog jačanja srpskog življa na Kosmetu i to pre svega kroz podstrek preduzetništvu. Dosadašnja praksa je da se naš narod na KiM zadržava kroz zapošljavanja u javni sektor, kao i kroz socijalna davanja pokazao se kao ne suviše delotvoran. Sa jedne strane imamo iseljavanje stanovništva zbog nedovoljno velikih primanja, dok sa druge strane imamo da ne mali broj Srba odlazi na plaćenije poslove u sistimu tzv. Republike Kosovo (ili čak i u srpski i u kosovski sistem istovremeno) što te ljude čini sve više zavisnim od te lažne države.

Svi mi nacionalno odgovorni moramo u narednom periodu učiniti sve da Srbi opstanu na Kosovu i Metohiji i mere koje mi predlažemo su podređene tom primarnom cilju. Smatramo da je nužno iskoristiti krah pregovora u Briselu za početak nove politike prema Kosovu i Metohiji i vlast sada ima tu odgovornost da ne propusti ovaj zicer.

Oštro pismo Srba sa Kosova i Metohije Aleksandru Vučiću čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Malagurski govori o politici Aleksandra Vučića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA