Najnovije

ULTIMATUMI RUSIJI SU UZALUDNI, ZAHAROVA: Spremamo odgovor na sankcije

Rusija je danas objavila da razmatra mere kojima će odgovoriti na najnovije američke sankcije, uvedene u vezi sa trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke.

Marija Zaharova (foto: RIA)

Portparolka Ministarstva spoljih poslova Marija Zaharova izjavila je da američke sankcije predstavljaju novi pokušaj "demonizovanja" Rusije i da će Moskva doneti odgovarajuće mere.

Ona je istakla da su "ultimatumi Rusiji uzaludni", prenosi Rojters.

Skripalj i njegova kćerka Julija 4. marta pronađeni su u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju.

Zaharova je ponovo žestoko odbacila tvrdnje o umešanosti Rusije u trovanje Skripaljevih, ističući da ni Britanci ni Amerikanci nisu pružili dokaze kojima bi potvrdili svoje optužbe.

Ona je dodala da i dalje stoji ruska ponuda Britaniji da se sprovede zajednička istraga o tom slučaju.

SAD su u sredu saopštile da će Rusiji uvesti nove sankcije zbog "slučaja Skripalj", pošto je "utvrdjeno da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći medjunarodno pravo, ili koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana".

Peskov: Prerano govoriti o kontramerama

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je prerano govoriti o kontramerama Moskve protiv novih američkih sankcija, koje su najavljene za 22. avgust.

- Čuli smo zvanične izjave o takozvanim novim sankcijama i da pojedini visokorangirani izvori govore da bi pojedine restrikcije mogle biti uvedene Rusiji - kazao je Peskov i naveo da bi, pošto još ne razumeju šta to zvanično znači, bilo definitivno loše govoriti o bilo kojim uzvratnim merama, preneo je TAS S.

Kremlj je saopštio i da su nove sankcije koje je SAD najavila protiv Rusije ilegalne prema međunarodnom zakonu i da je ruski finansijski sistem stabilan.

Obraćajući se novinarima portaprol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da potez SAD apsolutno nije prijateljski, ali da se Moskva i dalje nada poboljšanju međusobnih odnosa, preneo je Rojters.

- Povezivanje sa ovim događajima (trovanje Skripalja u Britaniji) za nas je neprihvatljivo i restrikcije koje je uvela američka strana ranije su apsolutno ilegalne i ne odgovaraju međunarodnom pravu - rekao je Peskov.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će 22. avgusta uvesti nove sankcije Rusiji nakon što su utvrdile da je Moskva upotrebila nervni otrov protiv bivšeg ruskog tajnog agenta i njegove ćerke u Velikoj Britaniji, javio je AP.

- Utvrđeno je da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći međunarodno pravo, ili koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana - navela je u sredu portparol Stejt departmenta Heder Nauert u saopštenju.

Američka TV stanica "En-Bi-Si", pozivajući se na visokog zvaničnika Stejt departmenta, javila je da bi nove sankcije najviše trebalo da pogode izvoz osetljive robe Rusiji koja se odnosi na nacionalnu bezbednost.

Skripalj i njegova 33-godišnja ćerka Julija 4. marta pronađeni su u nesvesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju. NJih dvoje su se oporavili od trovanja.

OVDE pogledajte zbog čega Marija Zaharova dolazi u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin objašnjava kako je Rusija primorana da se brani (srpski prevod)

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA