Najnovije

TRESU SE STUBOVI PRAVOSLAVLJA, SRBI U STRAHU PRATE ŠTA SE DEŠAVA! Vaseljenska patrijaršija šalje episkope u Ukrajinu da...

Velikodostojnici Ruske pravoslavne crkve besni na vaseljenskog patrijarha Vartolomeja

Patrijarsi Vartolomej i Kiril (Foto: Jutjub)

Grčki crkveni mediji saopštavaju se da je u okviru pripreme povodom donete odluke oko dodeljivanja autokefalnosti Pravoslavnoj Crkvi u Ukrajini, Vaseljenska Patrijaršija imenovala svoje Egzarhe u Kijevu, Visokopreosvećenog Arhiepiskopa pamfilijskog g. g. Daniila, iz Amerike i Preosvećenog Episkopa edmontonskog, g.g. Ilariona, iz Kanade, koji obojica služe ukrajinskim pravoslavcima u ovim državama, a pod jurisdikcijom Vaseljenske Patrijaršije.

Generalni sekretar Svetog i Sveštenog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije objavio je 7. septembra 2018. godine da je u okviru priprema za dodeljivanje autokefalnosti Pravoslavnoj Crkvi u Ukrajini, Vaseljenska Patrijaršija imenovala za svoje Egzarhe u Kijevu NJegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskopa Daniila pamfilijskog iz Sjedinjenih Država i NJegovo Preosveštenstvo Episkopa Ilariona edmontonskog iz Kanada, koji obojica služe vernicima Ukrajinske Pravoslavne Crkve u svojim zemljama pod Vaseljenskom Patrijaršijom.

Da podsetimo, ruski patrijarh Kiril je posetio vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Carigradu (Istanbulu) gde je sedište Vaseljenske patrijaršije. Susret je protekao u napetoj atmosferi i animozitetu između predstavnika dve najvažnije crkve u Pravoslavlju. Sve je pomno pratila i Srpska pravoslavna crkva u kojoj postoji zabrinutost povodom pitanja dodeljivanja autokefalije Ukrajincima. SPC ima problem sa nepriznatom Makedonskom crkvom i Mirašovom CPC. Zato je i prisutna bojazan da bi dodelom autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Kijevske patrijaršije, bio načinjen presedan, kojim bi se otvorila Pandorina kutija pa bi na dnevni red došle i gore spomenute kvazi crkve u Crnoj Gori i Makedoniji.

Lazanski brutalno o KFORU. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: vidovdan.org, Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vartolomej odbija da popije “sumnjivo” rusko piće ponuđeno od patrijarha Kirila

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA