Najnovije

ZVANIČNI LONDON POKRENUO HAJKU PROTIV RUSKIH DRŽAVLJANA! Britanija objavila rat Putinu, oduzima imovinu ruskim oligarsima!

Britanija kreće u totalni rat sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom. Nakon što je London objavio fabrikovane dokaze o tome da Kremlj stoji iza trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, sada planira da oduzme imovinu ruskim oligarsima koji žive u Britaniji.

Putin (Foto: kremli.ru)

Poreklo novca

Prema navodima britanskih medija, nadležni proveravaju poreklo novca 100 bogataša, među kojima je najveći broj Rusa. Među njima su Roman Abramovič, Oleg Deripaska, Andrej Jakunjin, Igor Šuvalov i Jelsina Kairova.

- Policiji su data nova ovlašćenja da može da pokrene postupak pred sudom protiv svakog za koga sumnja da je povezan sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Nakon toga sud zahteva od osumnjičenih da dokažu kako su stekli imovinu u Britaniji. Ukoliko ne mogu da dokažu poreklo novca, imovina će im biti oduzeta - navode britanski mediji.

Kako dodaju, pravila su pooštrena jer vlasti sumnjaju da bogataši godinama u Britaniji peru novac.

- Konkretno sumnjamo da pojedini ruski oligarsi u Britaniji ulažu nelegalno stečene pare Kremlja i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Mislimo da Kremlj koristi svoje bogataše koji žive u Londonu - naveo je izvor blizak britanskoj vladi.

Lider liberaldemokrata sir Vins Kejbl je za britanske medije naveo primer Igora Šuvalova, bivšeg prvog potpredsednika ruske vlade, koji ima stan u Vajtholu, plaćen 11,4 miliona funti 2014.

- Dok je još bio na funkciji 2014, prijavio je da mu je godišnja plata 112.000 funti - rekao je Kejbl.

Državni tužilac DŽefri Koks kaže da su u toku provere imovinskog stanja velikog broja pojedinaca i da će oni u narednom periodu dobiti poziv da objasne poreklo novca.

To je potvrdila i kancelarija premijerke Tereze Mej, koja je dodala da će stati na put svima koji se neprijateljski ponašaju prema Britaniji.

U međuvremenu, od marta, kad su Skripaljevi otrovani, do sada, ruski oligarsi u Britaniji su pod konstantnim pritiskom. Policija im pretresa avione prilikom privatnih letova, čak im ulazi i u kuće.

Nekima od njih, poput Romana Abramoviča, uskraćena je viza posle 15 godina života u Britaniji.

On je tamo boravio na osnovu investitorske vize, koju dobija svako ko uloži više od dva miliona funti u Britaniji. Ambramovič je 2003. kupio fudbalski klub Čelsi za 60 miliona funti i u njega je dosad uložio više od milijardu. Takođe, u predgrađu Londona Kensingtonu 2009. kupio je vilu čija je vrednost danas najmanje 125 miliona funti. Uprkos svemu tome, njemu nije produžena boravišna dozvola, te je on u maju uzeo izraelsko državljanstvo kako bi mogao da putuje bez vize u Britaniju.

Progon Rusa

Inače, najava hajke protiv ruskih oligarha dogodila se nakon što je Britanija u sredu objavila fotografije dvojice muškaraca navodno odgovornih za trovanje Skripaljevih - Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova. Iako britanski zvaničnici veruju da su im to lažna imena, oni tvrde da su u pitanju agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU i da su delovali prema nalogu Kremlja. Rusija je ponovo negirala umešanost u slučaj Skripalj, ali je zvanični London rešio, ipak, da udari na Putina.

- Najava o plenidbi imovine ruskim tajkunima u Britaniji je u stvari pritisak na Putina. U pitanju je progon ruskih državljana - smatraju analitičari.

NATO ubica traži odštetu od Srbije jer nas je bombardovao. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vladimir Putin uništava nemačku novinarku na temu Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA