Najnovije

PRIJATELJ U NEVOLJI: ZA ovu zemlju Kosovo je Srbija bez obzira na pritiske (VIDEO)

Diplomatski odnosi Srbije i Maroka su u uzlaznoj putanji, a Maroko ostaje pri stavu da neće priznati nezavisnost KiM, rečeno je danas posle sastanka šefova diplomatija Srbije i Maroka, Ivice Dačića i Nasera Burita.

Ilustracija (foto: Jutjub)

Dve države, kako su rekli, imaju potencijala za bolju ekonomsku saradnju posebno po pitanju poljoprivrede i automobilske industrije.

Prošlo je 14 godina od kada je poslednji put ministar spoljnih poslova Maroka bio u poseti Srbiji, a Burita kaže da odnosi dve zemlje doživljavaju neku vrstu "medenog meseca".

On je naglasio da će dve zemlje povećati saradnju u kulturi, prosveti, sportu, kao i da se moraju iskoristiti potencijali za bolju ekonomsku razmenu, posebno u poljoprivredi i automobilskoj industriji.

Ministar Dačić je ukazao je da je ovo prva poseta ministra spoljnih poslova Maroka posle 14 godina i da dve zemlje sada imaju uzlazni trend u saradnji.

Dačić je rekao da je cilj Srbije da saradnja dve zemlje bude na nivou kakva je bila za vreme Tita.

On je najavio da će sledeće nedelje biti održan poslovni savet u cilju bolje ekonomske saradnje dve zemlje, kao i da će ponovo biti aktivirane mešovite ekonomske komisije

"Maroko i Srbija su spremni da osnaže saradnju u duhu teritorijalnog suvereniteta i integriteta", rekao je Dačić.

Maroko inače nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu, a Burito kaže da se ta zemlja protivi svakom jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Dodaje da Maroko razume brigu Srbije jer je i njima ugrožen teritorijalni integritet.

Između Srbije i Maroka danas je potpisan Memorandum o saradnji u oblasti sporta, a taj dokument Naser Burito potpisao je sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem.

OVDE pogledajte šta je rekao srpski obaveštajac o vođama Šiptara.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA