Najnovije

10 godina od smrti Sonje Savić: Buntovnica koja je išla ispred svog vremena

U novom zdanju Jugoslovenske Kinoteke sinoć je otvorena multimedijalna izložba „Sonja Savić: devojka iz grada“. Repertoar će do kraja meseca biti prilagođen i posvećen desetogodišnjici smrti velike jugoslovenske glumice Sonje Savić, te je simbolično nazvan "Sonjin septembar".

Jedan od poslednjih intervjua Sonje Savić (Foto: Jutjub)

Sinoć je, nakon multimedijalne izložbe, projekcijom filma „Živeti kao sav normalan svet“ (1982) Miše Radivojevića počela retrospektiva koja će do kraja meseca podsetiti na neke od najboljih uloga zvezde jugoslovenskog i srpskog glumišta Sonje Savić. Odabrani su filmovi „Leptirov oblak“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Una“, „Život je lep“ , „Jug Jugoistok“…

Sonja je pomerila granice glume i filma i bila je jedna od najlepših žena na ovim prostorima. Umetnosti je dala sve, možda čak i previše. Tužna i svojeglava buntovnica, koja nikada nije pristajala na kompromis, išla je suviše ispred svog vremena , te je u maloj i hermetičkoj sredini kao što je naša bila potpuno neshvaćena.

Iza Sonje su ostale kultne uloge na filmu i televiziji. Tokom kratke, ali bogate karijere podjednako uspešno je stvarala likove od fatalnih gradskih devojaka, preko neshvaćenih muškarača, do priprostih žena iz naroda.
Poslednje uloge ostvarila je u seriji "Vratiće se rode", filmovima "Princ od papira" i "Zabranjena ljubav". 
Krajem osamdesetih godina počele su da kruže priče da se Sonja Savić drogira. Tračeve je podgrejalo i prijateljstvo s članovima kultne grupe EKV, od kojih je većina umrla od posledica konzumiranja opojnih sredstava.

- Nisam bila srećna što se družim s njima. Bila sam srećna što sam pronašla ljude koji su nesrećni kao ja - izjavila je jednom prilikom Sonja koja se nakon rata posvetila radu u Sloveniji.

- Ja sam životni dekadent, jer stvarnost i ja nemamo dodirnih tačaka. Danas je nacizam u modi, što znači da moraš da si nasmejan, zdrav, obučen i "napumpan" silikonima, dok ja jedem parče hleba razdeljeno na četiri dela - rekla je u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Jedna od najtelentovanijih glumica sa naših prostora, Sonja Savić preminula je 23. septembra 2008. godine kada je u stanu u Kursulinoj ulici pronađena mrtva. Lekari su mogli da konstatuju smrt, a prema podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze narkotika u 48. godini života. Najstrašnija informacija koja je došla do medija bila je ta da je Sonja pronađena mrtva u stanu koji nije imao nameštaj. Sahranjena je u rodnom selu svoga oca, a na sahrani se nije pojavio niko od kolega.

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA