Najnovije

Al Kaida i „Beli šlemovi“ već snimili devet inscenacija „hemijskih napada“

Nekoliko bliskoistočnih i jedna američka televizija snimile su u sirijskoj provinciji Idlib devet inscenacija „hemijskog napada sirijske armije“ – saopštio je ruski Centar za mirenje sukobljenih strana u Siriji.

Beli šlemovi (Foto: Jutjub)

Isti Centar je precizirao da je sve snimalo u naselju DŽisr eš-Šugur i da tobože napadnutim civilima pomoć pružaju pripadnici „Belih šlemova“.

Centar posebno naglašava da su vrh „Belih šlemova“ i vođe terorističke formacije DŽabat al-Nusra (sirijska Al Kaida) zajedno razmotrili „snimljeni materijal“ i od devet snimljenih „scena“ odobrili samo dve.

Za slanje Ujedinjenim nacijama i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

Preostalih sedam će (zbog lošeg kvaliteta) koristiti isključivo na internetu.

Centar dodatno ukazuje da su „organizatori i glumci“ u ovoj provokaciji protiv legalne sirijske vlasti od 9. avgusta izvodili probe kod mesta Han-Šejhun. U probama je učestvovalo do 30 civila, među kojima je bilo i desetak dece u uzrastu od 8 do 12 godina.

Centar navodi i da su `režiseri` provokacije u naseljima Zajtan, Zerba i berna odabrali 22 dece sa (njihovim) roditeljima, a da je grupa dece-siročadi bila kidnapovana iz izbegličkih logora da bi učestvovala u snimalju `scena` sa letalnim ishodom.

ta deca se trenutno navodno drže u zatvoru „Ikab“ koji kotroliše DŽabat al-Nusra.

Ruski Centar, naime, tvrdi da se teroristi i „Beli šlemovi“ spremaju za realnu upotrebu otrova na bazi hlora protiv Sirijaca koji učestvuju u njihovim inscenacijama.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je objavilo da su teroristi u provinciju Idlid prethodnih dana prebacili osam kontejnera sa hlorom.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije spremne! Putin će braniti Siriju, ako Zapad napadne. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izveštaj sa sirijskog ratišta za jučerašnji dan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA