Najnovije

DODIKU AMERIKANCI USKORO NEĆE MOĆI NIŠTA! DŽaba im sankcije, eto njega još malo u NJujorku!

Posledice američkih mera u Srpskoj: Ukoliko Milorad Dodik bude izabran za člana Predsedništva BiH, obavljaće međunarodne obaveze uprkos sankcijama SAD. Moći će da putuje na sednice UN.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Ukoliko aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bude izabran za srpskog člana u Predsedništvu BiH, on ne bi trebalo da ima problema oko obavljanja svojih međunarodnih obaveza, iako je pod američkim sankcijama. Kako “Novosti” saznaju, to što je na “crnoj listi” Vašingtona ne sme da bude prepreka da putuje u međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih nacija, čije je sedište u SAD.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub/Pravda)



I naš nekadašnji ambasador pri UN Pavle Jevremović potvrđuje nam da SAD nemaju formalni osnov da Dodiku zabrane dolazak, jer su po međunarodnim pravilima dužne da Ujedinjenim nacijama na Ist Riveru, kao krovnoj svetskoj organizaciji, garantuju eksteritorijalnost. Jevremenović podseća da je svojevremeno i bivši kubanski predsednik Fidel Kastro, iako pod američkim embargom, dolazio u NJujork. Na pitanje kako mere Vašingtona utiču na njegov rad, Dodik je rekao da mu to uopšte nije važno i da radi normalno:

– Naravno da bih voleo da nema sankcija, ali mogu da živim i sa njima. Očekujem da nova američka administracija ukine te mere. Ali i oni imaju problema sa starim kadrovima.

Osim Dodika, od pre nekoliko dana na “crnoj listi” SAD našao se i njegov bliski saradnik, potpredsednik SNSD Nikola Špirić. Širenje spiska osoba koje su pod američkim sankcijama, u ovoj partiji tumače kao osvetu odlazeće američke administracije, konkretno ambasadorke u BiH Morin Kormak, čiji rad oštro kritikuju. Kako navode, to je odgovor na njihovo odbijanje da rade na štetu Srpske.



– Neverovatno je da SAD uvode sankcije Špiriću, poslaniku SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je u opoziciji. Ovo je jedinstven slučaj u svetu, da se opozicioni poslanik tako tretira – poručio je Dodik. I Špirić zaključuje da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice frustracija odlazeće ambasadorke Kormak. Dodik smatra da je Špirićeva “krivica” to što nije podržao antisrpski rad obaveštajne agencije BiH:

– On je podneo ostavku u komisiji koja je trebalo da prisluškuje mene, kao i Aleksandra Vučića, Željku Cvijanović i druge rukovodioce RS i Srbije.

Šešelj brutalno opleo po estradnom menadžeru. Pogledajte OVDE šta mu je sve rekao.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Predsednik Republike Srpske kao gost u emisiji “Oko magazin” na RTS-u

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA