Najnovije

SRPSKI GENERAL OTKRIO: Slobina kletva iz Haga

Bog vidi sve i svakom plaća po zasluzi, a vraća do devetog kolena! Ovo je strašna poruka kojom je Slobodan Milošević iz Haga praktično prokleo svedoke koji su lagali u procesu protiv njega, ali i one koji su ga izručili Tribunalu na Vidovdan 2001. godine.

Milošević (Foto: ICTY)

Velika nepravda

Kletvu koja ledi krv u žilama bivši predsednik SRJ izrekao je tokom razgovora sa generalom Milošem Đošanom, koji je tokom NATO agresije 1999. na Kosovu bio komandant 52. artiljerijsko-raketne brigade PVO.

Prema Đošanovim rečima, bilo je to 30. septembra 2005. u Miloševićevoj prostoriji za rad u Sheveningenu, gde je general stigao u svojstvu svedoka odbrane. Tada su se videli prvi put.

- Generale, upamtite dobro, ja sam ovde i ni vi ni drugi svedoci me odavde ne možete izvući. Nemojte na bilo koji način, u želji da pomognete meni, dovesti sebe u nezgodan položaj. Govorite istinu i to će biti sasvim dovoljno! Bog vidi sve i svakom plaća po zasluzi, a vraća do devetog kolena - poručio je Sloba, a svedoči Đošan, u autorskom tekstu u magazinu Zbilja.

Đošan je juče ponovio ono što je napisao i dodao:

- Milošević je bio moj vrhovni komandant i ja sam u to ime na sudu svedočio samo istinu. Ne mora čovek da bude veliki vernik da bi prizvao boga u pomoć. Voleo bih da je sve one na koje je mislio kada mi je izgovorio ove reči stigla neka božja pravda, koja bi morala da poravna račune sa nepravdom njegovog robijanja u Hagu.

Pominjanje boga i prokletstva do devetog kolena advokat i bliski Miloševićev prijatelj Toma Fila tumači kao Slobinu svest da se sve plaća i sve se vraća.

- Slobodan je verovao u boga, možda ne sasvim, kao što piše u Bibliji, ali je bio vernik u nekom realističnom smislu. Pa prvo što je rekao kad su ga izručili Hagu bilo je: "Da li vi znate da je danas Vidovdan?" A oni koji su to uradili i navodno verovali u boga, kao što su Đinđić, Živković, Batić i kompanija, njima ništa nije smetalo da na takav veliki praznik isporuče svog predsednika protivno odluci Ustavnog suda. Nije hrišćanski da uopšte pominjem sve to, međutim, svima je već poznato kako su neki od tih ljudi završili svoje živote - kaže Fila.

Zlotvori svoga roda

General Vinko Pandurević poslednji je koji je Miloševića video živog u Hagu. On ističe da ga ne iznenađuju ovakve reči jer je Sloba bio sklon direktnom pristupu.

- Milošević je insistirao da svi svedoci govore samo istinu jer je mislio da istina ne može nikako da bude na našu štetu. Iako nikada nije prisustvovao bogosluženjima na koje smo imali pravo u Hagu, veru je razumevao na svoj način. Svaki čovek, pa i Milošević, kad dođe u ustanovu kao što je Hag, prizove boga u nekom momentu. Ovo je bila Slobina opomena, očigledno ne uzaludna jer dobro znamo da su mnogi koji su se ogrešili ispaštali - ističe Pandurević.

Veselin Šljivančanin, koji je mnogo vremena proveo sa Miloševićem u Hagu potvrđuje da je Milošević na mnoge bio ogorčen.

- Znao je on vrlo dobro ko mu je napravio sva zla i kada sam došao u pritvor, rekao mi je: "Eto, moj Šljivo, i tebe zlotvori ovde dovedoše." Kada smo odlazili zajedno u šetnju, umeo je da mi kaže: "Pa bolje je tri dana živeti kako mi hoćemo, a ne deset godina ponizno i da budemo izdajnici i zlotvori svoga roda" - prisetio se Šljivančanin.

Kako su okončali živote neki od aktera iz tog vremena

Milan Babić, bivši predsednik RSK i svedok protiv Slobe u Hagu

Obesio se 2006. u ćeliji u Tribunalu.

Vuk Obradović, potpredsednik Đinđićeve vlade

Umro od raka 2008. godine.

Vladan Batić, bivši ministar pravde

Preminuo 2010. posle teške bolesti.

Zoran Đinđić, premijer

Ubijen 2003. godine hicem iz snajpera ispred Vlade Srbije.

Hronologija

- Optužnica protiv Miloševića podignuta u maju 1999. godine

- Uhapšen 1. aprila 2001.

- Na Vidovdan iste godine izručen Tribunalu u Hagu

- Suđenje počelo 12. februara 2002. godine

- Sudsko veće 24. februara 2006. odbilo da ga privremeno pusti u Moskvu na lečenje

- Dva dana pre smrti u razgovoru sa advokatom Zdenkom Tomanovićem i Momirom Bulatovićem izrazio sumnju da ga truju i preko advokata poslao pismo o tome Rusiji

- Umro u pritvoru u Sheveningenu 11. marta 2006.

Šiptari naoružani do zuba spremaju se da krenu u pokolj Srba. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slobodan Milošević - Ja zločinac a papa sveti otac ?!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA