Najnovije

NOVOGODIŠNJE DRANJE BUDŽETA: Novinari poslušali Vesića, i utvrdili da je slagao (VIDEO)

Nijedna od većih evropskih prestonica, na koje se navodno Beograd ugleda, ne postavlja novogodišnju rasvetu od tri miliona evra 112 dana pre ovog praznika, kao što tvrde naše vlasti, niti njihove sijalice izazivaju toliko pažnje i kontroverzi.

Postavljanje novogodišnje rasvete na plus 31 stepen (Foto: Jutjub)

Montiranje praznične rasvete na ulicama srpske prestonice ove sezone počelo je još ranije – 112 dana pre Nove godine, a najave su da će svetla biti uključena 1. novembra. Prošle jeseni ovom poslu se pristupilo krajem septembra i rasveta je stajala na ulicama narednih šest meseci. Za ovaj doček – stajaće i duže i sijaće jače, najavljuje gradska vlast.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odbacujući kritike zbog novogodišnjeg kićenja grada u letnje doba, tvrdio je da se isto radi u drugim velikim gradovima, izdvojivši Moskvu, Budimpeštu i London. Vesić je za kamere N1 predložio: „Prošetajte se do Budimpešte, prošetajte se do Moskve, do Londona…“ I videćete, uverava on, da se i tamo novogodišnja rasveta postavlja tokom leta.

Ipak, sagovornici Danasa upravo iz ovih gradova tvrde da u evropskim prestonicama još uvek nema ni traga od novogodišnjeg sjaja.

– Moskva nije okićena – kaže Tatjana Edovina, novinarka lista Komersant. U glavnom gradu Ruske Federacije novogodišnja rasveta obično se, prema njenim rečima, postavlja sredinom novembra.

Isto je i u Budimpešti, kaže novinar Gabor Bodiš, koji u glavnom gradu Mađarske živi trinaest godina.

– Za 13 godina otkako ovde živim nikad pre novembra nisu počeli da kite – navodi Bodiš. Upitan da li je u tom periodu bilo skandala u vezi sa kićenjem, u smislu izdvajanja enormnih svota novca ili nameštanja tendera, on kaže: „Nije bilo konkretno u vezi sa Božićem i Novom godinom, valjda zato što to nije u nadležnosti vlade. Ima skandala sa uličnim osvetljenjem u nekim gradovima Mađarske, gde je tendere dobila firma premijerovog zeta. To istražuje i OLAF (Evropska agencija za suzbijanje prevara).“

Svetlećih prazničnih ukrasa nema ni na ulicama Londona, potvrđuje za Danas Peđa Mitrović, odbornik Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, koji živi na relaciji Beograd – London.

– Do danas nijedan ukras nije postavljen. Zapravo u Gradskoj kući Londona su mi rekli da se novogodišnja rasveta ovde postavlja krajem oktobra i skida se početkom februara, navodi Mitrović. On dodaje da je nadležnima u prestonici Velike Britanije zvučalo neverovatno i smešno da se neki grad ukrašava preko leta i da to traje do proleća.

Moguće je da ovi gradovi još uvek nisu počeli sa montažom jer nemaju toliku količinu ukrasa kao Beograd, pa im shodno tome i treba manje vremena za ovaj zahtevan posao. Ipak Beograd svake godine obnavlja kolekciju svojih lampica, izdvajajući sve veće sume za nove i popravku starih sijalica.

Samo za nabavku novog dekorativnog osvetljenja u prethodnih pet godina izdvojeno je neverovatnih 817,5 miliona dinara, odnosno 6,8 miliona evra.

U 2018. godini ove cifre dostižu novi rekord od ukupno 364,5 miliona dinara odnosno oko tri miliona evra. U taj iznos ulazi 300 miliona dinara sa PDV na tenderu za dekorativno osvetljenje, još 23,5 miliona dinara za „kupovinu lančanica za novogodišnju dekoraciju, za reparaciju postojeće rasvete izdvojiće se skoro 17 miliona dinara, a za demontažu opreme iz aprila meseca 2018. godine utrošeno je 24.211.443,59 dinara. Osim toga budžetom grada planirano je da se do kraja godine isplati još 220.937.312,27 dinara, preko JKP „Javno osvetljenje“ za montažu, i to u programu reparacije osvetljenja.

Beograd ima i „najskuplju jelku“

Ni jedna od pomenutih evropskih prestonica ne može se pohvaliti najskupljom jelkom na svetu – kao ona koju je prošle godine Beograd kupio na sumnjivom tenderu za čak 83.000 evra, a koja je, posle kritika javnosti, ipak došla kao poklon gradu od tradicionalnog novogodišnjeg partnera firme „Kip lajt“. London, Moskva i Budimpešta ne mogu se pohvaliti ni sa tri odbačene krivične prijave zbog sumnje na nameštene tendere za novogodišnje ukrase.

Rim imao „najružniju“ jelku

Jedina evropska prestonica u kojoj je novogodišnja dekoracija izazvala kritike javnosti na račun nadležnih je Rim, prošle godine kada je ovaj grad nabavio jelku od 48.677 evra. Ne samo da je bila preskupa, ova prirodna jelka je prozvana „najružnijom“ na svetu, a zbog oborenih grana, opadanja iglica i tužnog izgleda Rimljani su je zvali „šugavko“.

Kupovina rasvete, bez ostalih troškova

2018. godina – 3.000.000 dinara

2017. godina – 57.000.000 dinara

2016. godina – 190.000.000 dinara

2015. godina – 203.000.000 dinara

2014. godina – 323.000.000 dinara

Pročitajte OVDE kako teče rasprodaja Srbije i da li ćemo imati šta da jedemo.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA