Najnovije

MATIS U SKOPLJU: Rusija bi da se umeša! (VIDEO)

Američki ministar DŽim Matis, koji je boravio u poseti Makedoniji, tvrdi da Rusija pokušava da se umeša u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja.

Matis i Zaev (Foto: Jutjub)

Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao predstojeći referendum o promeni imena Makedonije, preneo je AP.

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi. 

"Oni su prebacili novac ovamo i sprovode šire kampanje vršenja uticaja", rekao je Matis, istakavši da makedonski narod treba pustiti da sam donese odluku. 

On je rekao da on i drugi saveznici u NATO-u direktno govore u medijima šta misle. 

"Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, mi ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo", rekao je Matis. Ističući da ga, kako tvrdi, mešanje Rusije zabrinjava, on je kazao da SAD ne žele da vide da Rusija u Makedoniji radi "ono što je pokušala u toliko mnogo zemalja", preneo je Rojters. 

Matis se u Skoplju sastao s premijerom Zoranom Zaevim, a nakon sastanka s njim nije pomenuo Rusiju, ali je saopštio da SAD planiraju da prošire svoju saradnju s Makedonijom na polju sajber bezbednosti "kako bi osujetili zlonamernu sajber aktivnost koja preti njihovim demokratijama". 

Zaev je izrazio nadu da će Makedonci glasati u korist promene imena i, time, za približavanje NATO-u, prenosi AP. 

"Nema druge alternative za Makedoniju nego integracija u NATO i EU", rekao je Zaev. 

Matis se u Skoplju sastao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom. 

Ivanov je saopštio da "strateški interes i najviši cilj Makedonije ostaje pristupanje" NATO-u i EU, što bi, kako je naveo, doprinelo prosperitetu celog regiona. Makedonska glavna konzervativna opoziciona partija VMRO-DPMNE ponovila je svoj stav da je "sporazum s Grčkom najgori sporazum potpisan u istoriji Makedonije". 

Mala, proruski orijentisana opoziciona partija Jedinstvena Makedonija oštro je kritikovala Matisove tvrdnje o naporima Moskve da, uz pomoć novca, utiče na opoziciju kako bi referendum propao. 

Matis je poslednji u nizu lidera koji je boravio u Moskvi kako bi izrazio podršku promeni imena zemlje, nakon generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nemačke kancelarke Angele Merkel i austijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Pročitajte OVDE na koju stranu vuku promene u vrhu Vojske Srbije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA