Najnovije

HAN O "RAZMENI": Svesni su i Vučić i Tači, pregovaranje prepuštamo njima

Evropski komesar Johanes Han kaže da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači svesni ograničenja koja nosi ideja o razmeni.

Johanes han (Foto: Jutjub)

"Oni su potpuno svesni ograničenja koje ta ideja donosi, nakon što je izašla u javnost - ne samo u smislu njihovih građana, već i međunarodne zajednice", rekao je Han za "Dojče vele", na marginama Druge medijske konferencije EU o Zapadnom Balkanu koja je održana u Skoplju.

Jasno je, naveo je evropski komesar, da svi traže rešenje, "ali svi su jasno rekli da bi svako bilateralno rešenje moralo da doprinese stabilnosti u regionu, a ne suprotno". 

Han je ponovio da je prerano da se priča o spremnosti Evropske komisije da podrži razmenu teritorija o kojoj su razgovarali Vučić i Tači, ukoliko bi ona donela trajno rešenje problema, i istakao da pregovaranje treba prepustiti njima. 

Komesar EU se, u intervjuu nemačkoj medijskoj kući, osvrnuo i na stanje medija u regionu, rekavši da i dalje nije zadovoljan kad je o tome reč. 

"Vidim neki fokus, ali iskreno bih voleo da to ide mnogo brže, stabilnije i obimnije. U tom smislu, važno je da se jednom godišnje sastajemo u regionu i diskutujemo o različitim pitanjima", istakao je. 

Kad je reč o predstojećem referendumu u Makedoniji o sporazumu između Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike, Han je ukazao da su sada na redu građani koji moraju da donesu odluku i da bi trebalo da tu priliku iskoriste. 

"Dobar dogovor je kompromis gde svako mora malo da da, kako bi dobio više. I smatram da je to konačno postignuto", zaključio je evropski komesar za proširenje.

Pročitajte OVDE ko kaže za Vučića da iako je progledao, priča o miru a naoružava se.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA