Najnovije

OPTUŽEN ZA STRAVIČNE ZLOČINE NAD SRBIMA: Ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda Naseru Oriću!

Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene nad zarobljenicima srpske nacionalnosti u Bratuncu i Srebrenici počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih reči pred Sudom BiH. Suđenje je počelo ispitivanjem svedoka koji je promenio iskaz, tereteći pripadnike tzv. Armije BiH za napad na srpska sela u okolini Srebrenice i Bratunca, prenosi "Hina".

Naser Orić (Foto: Jutjub)

Tužilac Miroslov Janjić pročitao je optužnicu koja Orića i Muhića tereti da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Janjić je rekao da će se tokom ponovljenog postupka osvrnuti na verodostojnost iskaza svih svedoka koji tvrde da će dokazati navode po kojima su Orić i pripadnik tzv. Armije BiH Sabaduhin Muhić odgovorni za uubistvo trojice Srba u selu Zalazje kod Srebrenice.

Svedok državnog tužilaštva Radivoje Ostojić tvrdio je da su sredinom jula 1992. godine pripadnizi tzv. Armije BiH napali selo Zalazje, dok u ranijem iskazu tokom prvostepenog postupka to nije eksploicitno tvrdio, prenosi Hina.

"Prvo sam ranjen u kući, dosta krvi sam već izgubio", izjavio je Ostojić, dodajući da je tokom napada video ubijenog Dragana Rakića.

Janjić je najavio da će na sledećoj sednici biti saslušan zaštićeni svedok "O1", za kojeg tvrdi da će potvrditi navode iz optužnice o sudelovanju Orića u ubistvu srpskih vojnika.

Orićev advokat Lejla Čović istakla je da je O-1 apsolutno nekredibilan svedok.

"NJegov iskaz je suprotan njegovim prethodnim iskazima i svim ostalim koji su do sada izneseni u sudskom postupku", rekla je Čovićeva.

Obnovljeni postupak je počeo nakon što je Apelaciono veće u junu ukinulo oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine počinjene u okolini Srebrenice.

Sud BiH je prošlog oktobra Orića i Muhića oslobodio optužbi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. septembar, kada će Tužilaštvo ispitati zaštićenog svedoka O-1.

Izrael bombardovao Latakiju, Tartus i Homs! Reagovala sirijska i ruska vazdušna odbrana! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milorad Dodik: Naser Orić je krvnik i prokletnik!

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA